Tipy a triky

Kreditné karty: Kedy ich nepoužívať a prečo?

kreditné karty

videní: 883

Pri telefonickom rozhovore s kýmkoľvek

Snažte sa vyhýbať poskytovaniu údajov o kreditnej karte cez telefón z jednoduchého dôvodu, pretože neviete, kam sa dostanú, keď zavesíte. Takisto neviete, kto počúva hovor – či sú to ľudia okolo vás, niekto iný na linke, alebo dokonca osoba na druhej strane telefónu, ktorá zaznamenáva vaše čísla. “Jedným z najčastejších príkladov poskytovania informácií o kartách cez telefón je nákup donášky potravín,” hovorí Jeremy Brant, viceprezident pre informačné technológie banky Florida Capital Bank.

“V takýchto situáciách alebo v iných prípadoch, keď predajca žiada údaje o karte cez telefón, si službu objednajte online alebo za ňu zaplaťte osobne v hotovosti.” V prípade rozvozu jedla, ak dané miesto nemá vlastnú webovú stránku (alebo webová stránka nie je zabezpečená), môžu túto medzeru vyplniť aplikácie tretích strán pre smartfóny, ako napríklad Seamless alebo GrubHub.

Ak online obchodník nemá žiadne recenzie alebo predchádzajúce ponuky

Pokiaľ zvažujete nákup od obchodníka na akomkoľvek type trhoviska – od eBay po Etsy – pozrite si ho na internete. Ak ich nájdete v Googli a obchodník má len jednu predchádzajúcu ponuku, bez online recenzií, bez predchádzajúcich skúseností iných zákazníkov a bez účtov na sociálnych sieťach, mali by ste si dvakrát rozmyslieť, či mu odovzdáte svoju kartu.

“Internet poskytol spotrebiteľom oveľa účinnejší spôsob, ako posúdiť povesť spoločností, s ktorými obchodujeme, preto ho využite,” navrhuje Adam Jusko, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti creditcardcatalog.com

Pri nákupe, ktorý si nemôžete dovoliť

Znie to ako samozrejmosť, ale kopce dlhov mnohých ľudí na kreditných kartách dokazujú, že to tak nie je. “Kreditné karty používajte kvôli pohodliu, ktoré poskytujú, a prípadným odmenám, ktoré môžete získať, ale na konci mesiaca si zoberte len to, o čom viete, že to dokážete úplne splatiť,” navrhuje Jusko.

“Zatiaľ čo niektorí ľudia si na svojich kreditných kartách vytvárajú dlhy, iní ľudia, ktorí svoje karty považujú za nástroj pohodlia, v skutočnosti na nich zarábajú stovky dolárov.”

Keď obchodník potrebuje zobrať vašu kartu z dohľadu pri platbe

Tento scenár je bežný pri platení účtu v reštaurácii alebo bare. Najmä ak necestujete do zahraničia, je pravdepodobné, že je to v poriadku, ale umožnenie každému obchodníkovi vziať si vašu kartu z dohľadu poskytuje možnosť zapísať si alebo odfotiť kartu na neskoršie použitie.

“Príkladom vysoko rizikovej destinácie je Brazília. Počas olympijských hier v roku 2016 sa viacerým ľuďom podarilo naklonovať ich kreditné karty počas pobytu v reštauráciách,” hovorí Mark Deane, generálny riaditeľ spoločnosti ETS Risk Management v Bethesde v štáte Maryland. “Jeden bezpečnostný manažér veľkej korporácie dokonca rozprával príbeh o tom, ako bol pri stole a pristihol čašníka s klonovacím zariadením pod sakom, ako sa pokúša prestrčiť kartu pri stole. Čašník po výzve utiekol.”

Najlepším postupom je nikdy nespúšťať kartu z očí. “V Európe, kde reštaurácie prinášajú k stolu zariadenia na prijímanie platieb, je to čoraz bežnejšie a myslíme si, že sa to môže rozšíriť aj v Spojených štátoch,” hovorí Alex Cramer, vedúci oddelenia kariet v spoločnosti Final, startupe zameranom na mobilné kreditné karty.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov