Tipy a triky

Kreditné karty: Kedy ich nepoužívať a prečo?

kreditné karty

videní: 886

Pri online nákupe počas pripojenia k verejnej Wi-Fi

Zadávanie akýchkoľvek osobných údajov na webovú stránku (bez ohľadu na to, či je samotná stránka zabezpečená alebo nie) môže predstavovať riziko, ak internetové pripojenie nie je bezpečné, a to platí aj pre verejné Wi-Fi siete alebo akýkoľvek internet bez ochrany heslom.

Dôsledkom je, že akékoľvek citlivé osobné informácie (myslíme heslá, osobné údaje a informácie o kreditných kartách) si môže prečítať ktokoľvek, kto sa pokúsi prelomiť sieť. Pred zadaním akýchkoľvek citlivých informácií, ako sú heslá alebo čísla kreditných kariet, je najlepšie počkať, kým sa nedostanete cez zabezpečené pripojenie.

“Vymažte zo svojich zariadení siete Wi-Fi, ktoré nie sú vaše, a nezabudnite zabezpečiť pripojenie Wi-Fi jedinečným súkromným heslom,” odporúča Emmanuel Schalit, generálny riaditeľ správcu hesiel Dashlane. “Takisto nepoužívajte pripojenia Wi-Fi, o ktorých nie je známe, že sú bezpečné (myslíte na: Wi-Fi v kaviarni, bezplatné Wi-Fi vo vašej budove alebo na letisku), pokiaľ tak nerobíte cez zabezpečenú sieť VPN.”

Pri nákupe na verejnom počítači

 

 

Pri surfovaní na internete na verejnom počítači alebo na počítači inej osoby, ktorú nepoznáte alebo ktorej nedôverujete, majte svoju kreditnú kartu pod zámkom. “Verejný počítač môže mať zariadenia alebo softvér na zaznamenávanie všetkých vašich stlačených klávesov, známe aj ako keyloggery,” vysvetľuje McKee.

“Počítače môžu obsahovať aj škodlivý softvér s inými nástrojmi na krádež vašich informácií.” Keďže si nemôžete overiť bezpečnosť verejného počítača, nemali by ste používať kreditnú kartu na webovej stránke, na ktorú ste vstúpili z tohto počítača.

Ak na zariadeniach, cez ktoré sa chystáte platiť, vidíte objemné, plastové a odhalené káble

Zariadenia na predajných miestach, s ktorými bolo manipulované (vrátane nastavenia “skimmerov” na krádež údajov z platobných kariet), sa dajú ťažko rozpoznať, ale treba si ich všímať a vyhýbať sa im. Ak na zariadení, ktoré sa chystáte použiť, vidíte objemné, plastové, odhalené káble alebo iné veci, ktoré vyzerajú “zvláštne”, zvážte upozornenie zamestnancov alebo orgánov činných v trestnom konaní.

“Spotrebitelia by sa čoraz viac mali snažiť “vložiť” namiesto “potiahnuť”,” hovorí Cramer. “Potiahnutím sa načítajú statické údaje z magnetického prúžku na zadnej strane karty; ponorením sa načítajú dynamické údaje z čipu na prednej strane karty, čím sa zvyšuje úroveň bezpečnosti platieb.”

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov