Tipy a triky

Jednoduché spôsoby, ako si udržať zdravé zuby

zuby

videní: 1.0K

Žujte žuvačky bez cukru

Sliny sú veľmi dôležité pri odplavovaní jedla a baktérií zo zubov. Minerály v zubnej paste sa však môžu vyplaviť v dôsledku kyslých slín, čím sa vytvorí prostredie vhodné pre baktérie, čo vedie k vzniku zubného kazu a problémom s ďasnami.

Žuvanie žuvačiek bez cukru zvyšuje produkciu slín s neutrálnym pH, čím vyrovnáva kyslosť v ústach a chráni zuby a ďasná. Nenahrádza však čistenie zubov kefkou a zubnou niťou!

Žuvačky s xylitolom sľubne ničia baktérie spôsobujúce zubný kaz okamžite. Takisto žuvačky bez cukru posilňujú zubnú sklovinu, čím ju robia odolnejšou voči kyselinám vyvolávajúcim vznik zubného kazu. Žuvanie podporuje tvorbu slín, ktoré ponúkajú prírodný fluorid, ktorý posilňuje sklovinu a pomáha udržiavať zuby čisté tým, že zabraňuje hromadeniu potravy v zubných drážkach.

Odstráňte mandľové kamene

Ak ste si všimli, že vykašliavate malé, žltkasté kúsky z hrdla, môže ísť o mandľové kamene. Hoci tieto kamene nie sú škodlivé, môžu spôsobovať zápach z úst. Sú to baktérie a nečistoty, ktoré sa tvoria v štrbinách mandlí, od malých, mäkkých kúskov až po väčšie, stvrdnuté kamene. Hoci sú zvyčajne neškodné, v niektorých prípadoch môžu viesť k infekciám. Aby ste im predišli, skúste pravidelne používať nealkoholickú ústnu vodu na zníženie množstva baktérií v ústach a pravidelne používajte zubnú niť.

Pridajte do stravy doplnky stravy a vitamíny

Vyhýbanie sa sladkostiam je dobrým krokom, ale existuje aj viac možností, ako podporiť boj vašich slín proti zubnému povlaku. Vitamíny zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia zubov.

Vyhýbajte sa sladkým pochúťkam, ako je želé, ktoré podporujú tvorbu zubného povlaku. Po tom, čo si pochutnáte na sladkostiach, je užitočné vyčistiť si zuby do 20 minút, aby ste odvrátili potenciálne zubné kazy.

Vyberajte si celozrnné potraviny bohaté na vitamín B, železo a horčík, ktoré napomáhajú vstrebávaniu vápnika a posilňujú zuby. Zvýšte príjem vitamínu D konzumáciou morských plodov, ako sú losos, sleď, tuniak a makrela.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov