Tipy a triky

Telefón a veci, ktoré v ňom nikdy nenechávajte!

telefón

videní: 2.8K

Telefón: Veci, ktoré na ňom nikdy neukladajte! Používate mobilný telefón ako hlavný archív osobných údajov? Upozorňujeme, že toto pohodlie môže mať svoju cenu.

 

 

V dávnych časoch ste pri odchode z domu museli mať pri sebe peňaženku. V súčasnosti sa musíte sami seba pýtať, či peňaženku vôbec potrebujete. Existuje totiž pomerne veľa vecí, ktoré by ste v peňaženke mali okamžite prestať mať (ak ste tak ešte neurobili). Ale čo je ešte dôležitejšie, nemáte väčšinu týchto vecí uložených v telefóne?

Nápoveda: Bola to podvodná otázka.

Faktom je, že sú veci, ktoré by ste nikdy nemali ukladať do mobilného telefónu – pretože tak môžete byť zraniteľní voči narušeniu súkromia, krádeži identity a priamej krádeži. Tu je zoznam vecí, ktoré by ste si mali dvakrát rozmyslieť, či si ich uložíte do telefónu.

Vaše heslá

Iróniou hesiel je, že majú zabezpečiť bezpečnosť našich údajov a čoraz častejšie sa odporúča, aby sme vždy používali “silné” heslo a nikdy nepoužívali to isté heslo viac ako raz. V dôsledku toho je čoraz ťažšie zapamätať si heslá bez nejakého pomocného listu. Ak ho však skutočne používate – najmä také, ktoré máte uložené v mobilnom telefóne vo forme poznámky, dokumentu alebo dokonca v automatickom vypĺňaní – vystavujete svoje údaje riziku. Ak by ste stratili telefón, niekto by mohol ľahko vidieť váš “kontrolný hárok”, ale aj keď máte telefón vždy pri sebe, akékoľvek heslá uložené v telefóne môžu skončiť uložené v cloude, čo ohrozuje vaše účty – dokonca aj účty, ktoré nie sú prepojené s telefónom.

Namiesto uchovávania zoznamu hesiel alebo spoliehania sa na automatické vypĺňanie zvážte stiahnutie dobre hodnoteného správcu hesiel, napríklad Keeper, Dashlane alebo LastPass, aby ste mali prístup ku všetkým heslám pomocou jedného silného hlavného hesla.

Váš odtlačok prsta

Ak chcete mať svoj mobilný telefón naozaj zabezpečený, nenechajte sa zlákať na otváranie telefónu (alebo akýchkoľvek aplikácií či účtov) pomocou identifikácie odtlačkov prstov. Existuje niekoľko predstaviteľných scenárov, v ktorých by si niekto vo vašej fyzickej prítomnosti mohol vynútiť prihlásenie pomocou vášho odtlačku prsta. Príkladom môže byť zlodej, ktorý použije fyzickú silu, alebo “žart” po nočnej párty. Hoci nič nehovorí o tom, že by vás zlodej nemohol prinútiť zadať heslo, jednoduchým faktom je, že telefón, ktorý vyžaduje heslo na odomknutie, vyžaduje viac krokov na odomknutie, a preto je bezpečnejší.

Okrem toho vždy existuje možnosť, že váš odtlačok prsta môže byť ukradnutý. Je to síce malé riziko, ale strata by bola obrovská, preto si používanie odtlačku prsta radšej dvakrát premyslite. Pozrite si tieto hacky na iPhone, o ktorých ste nikdy nevedeli.

Vaša tvár

Každý, kto mal problém s rozpoznaním svojej tváre v telefóne, keď ho držal pod zvláštnym uhlom, môže namietať, že uloženie tváre do telefónu ako alternatívy hesla je bezpečnejšie ako odtlačok prsta. Aj keď to môže byť pravda, pokiaľ ide o odomykanie telefónu, faktom zostáva, že rozpoznávanie tváre je stále menej bezpečné ako jednoduché používanie hesla.

Vaše veľmi osobné fotografie a videá

Možno ste naozaj dobrí v udržiavaní svojich účtov na sociálnych sieťach čo najčistejšie a najosobnejšie. Čo fotografie a videá, ktoré si ukladáte do telefónu? Ak máte fotografie, ktoré by ste nechceli, aby videli vaši rodičia, manželka, deti alebo šéf, nemali by ste tieto fotografie ukladať do smartfónu, najmä preto, že obsah vášho telefónu môže byť uložený v cloude. Ak však máte pocit, že tieto nemravné fotografie musíte niekde uložiť, potom zvážte, či ich neukladáte do mobilného telefónu, ale do osobného počítača, ku ktorému máte heslo len vy. Môžete tiež zvážiť ich uloženie do albumu alebo aplikácie chránenej heslom.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov