Zaujímavosti

Skupina šiestich tínedžerov žila na neobývanom ostrove

skupina

videní: 356

Skupina šiestich tínedžerov žila na neobývanom ostrove: V roku 1965 šesť tongánskych tínedžerov, známych ako tongánski stroskotanci, utieklo z internátnej školy na ostrove Tongatapu krádežou lode. Nakoniec stroskotali na neobývanom ostrove ʻAta, kde prežili 15 mesiacov, kým ich zachránili.

Nedávno sa jeden z trosečníkov podelil o svoj príbeh v podcaste.

Skupina šiestich tínedžerov žila na neobývanom ostrove

V roku 1966 bolo na tongánskom ostrove Ata nájdených šesť tínedžerov. Objavil ich austrálsky dobrodruh Peter Warner, ktorý s prekvapením zistil, že boli nezvestní 15 mesiacov.

Skupina tínedžerov rozprávala, že sa vydali na rybársku loď z Nuku’alofy, ktorá sa nachádza 160 km južne, a hľadali dobrodružstvo. Nanešťastie sa ich loď poškodila počas búrky a oni sa plavili osem dní bez jedla a vody, kým ich vyplavilo na breh na ostrove Ata. Tam sa im podarilo postaviť chatrč a oheň a prežiť na strave z rýb, banánov a papáje.

Až do roku 2021 sa nikto z chlapcov nepodelil o svoj príbeh v úplnom podcastovom rozhovore. Teraz Sione Filipe Totau, známejší ako Mano, rozpráva o svojich zážitkoch, ktoré ako 19-ročný mladík zažil, keď uviazol na ostrove Ata.

 

 

Mano vyrastal na malom ostrove Ha’afeva v Tonge a sníval o tom, že spozná svet za hranicami svojho malého domova. Jedného dňa sa spolu s niekoľkými priateľmi vo veku 15 až 19 rokov rozhodol odplávať na Fidži, pričom si „požičal“ loď miestneho muža. Po skončení školy vzali loď z pláže a vyrazili z prístavu. Ich dobrodružstvo sa rýchlo zmenilo na nebezpečné, keď sa v noci strhla búrka a strhla plachtu, keďže neboli pripravení na také nepriaznivé počasie.

Po 8 dňoch plavby našli ostrov

 

 

Deň po roztrhnutí plachty sa Mano a jeho priatelia ocitli na mori a prežívali len z nazbieranej dažďovej vody a bez jedla. Po ôsmich napätých dňoch na mori konečne zbadali sopečný ostrov Ata. Na ostrov dorazili neskoro v noci a Mano ho opatrne preskúmal, kým niekomu dovolil vystúpiť.

Mano vyskočil z lode a doplával na breh, pričom sa po ôsmich dňoch bez poriadneho jedla a vody cítil dezorientovaný. Keď sa ustálil, zavolal, aby upokojil ostatných. Všetci sa dostali na breh, kde sa zišli, modlili sa a plakali s úľavou, že sú nažive.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov