Tipy a triky

Tieto potraviny majú naozaj pozitívny vplyv na tvoje zdravie

potraviny

videní: 2.4K

V dnešnej dobe sa medicína rozvíja naozaj veľmi rýchlo. Lieky na všetky možné choroby máme k dispozícii v rôznych formách prípadne aj príchutiach. Dokážu nám však pomôcť aj potraviny?

Kedykoľvek čelíme zdravotným problémom, rozmýšľame, aké kapsule by bolo najvhodnejšie užiť. Nech sme čím skôr fit! So zdravím sa však spájajú aj potraviny ako špenát, cesnak či banány. V mnohých prípadoch sú ich jedinečné vlastnosti rovnako účinné ako komerčné lieky. V tomto príspevku ti povieme o pozitívnom vplyve bežných potravín na tvoje zdravie. O tom si možno doteraz vôbec nevedel!

1. Kurkuma

Toto korenie je dobrý prírodný antioxidant, ktorý chráni tvoje oči. Ukázalo sa, že kurkuma je mimoriadne účinný nástroj v boji proti rôznym zákalom oka.

Štúdie ukázali, že kurkuma môže znížiť príznaky depresie. Aj za tento pozitívny vplyv na tvoje zdravie môžu antioxidačné vlastnosti žltého korenia. Dokážu totižto ovplyvniť mechanizmy, ktoré spôsobujú vznik depresie. Najmä kurkumín môže obnoviť serotonín a dopamín, čo nakoniec vedie k zlepšeniu nálady.

Kurkumín je tiež protizápalový. Táto jeho vlastnosť robí kurkumu účinnou pri zmierňovaní bolestí a opuchov.

Niektoré štúdie sa zaoberajú aj antirakovinovým účinkom kurkumínu. Potláča indukciu tvorby nádorov, rast nádorov, aj tvorbu metastáz.

2. Banán

Banánová šupka sa zdá byť účinná v boji proti modrinám. Aby sa modrina vstrebala rýchlejšie, je potrebné počas noci na ňu priložiť  banánovú šupku.

Banány sú bohaté na draslík, vitamín C a B6, čo je veľmi prospešné pre zdravie tvojho srdca. Vysoký príjem draslíka znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.

Banány poskytnú dobrú podporu tráviacemu systému v prípade hnačky. Toto ovocie obnoví potrebné množstvo vlákniny, draslíka a ďalších prvkov, ktoré sa stratia počas hnačky a zlepší trávenie.

Ak máš problémy so svrbením hlavy a lupinami, aplikuj si na pokožku v postihnutej oblasti liečivú masku z rozpučeného banánu.

3. Špenát

Vďaka vysokému obsahu draslíka, horčíka a iných minerálov sa odporúča špenát na stabilizáciu krvného tlaku. Štúdie ukázali, že diéta bohatá na špenát môže znížiť hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Vitamín K, ktorý sa nachádza v špenáte, zlepšuje zdravie kostí a zabezpečuje lepšie vstrebávanie vápnika.

Špenát obsahuje aj vitamín A, čo z neho robí dobrý produkt pre zdravie tvojej pokožky, vlasov a celkovú krásu. Špenát je tiež bohatý na vitamín C, ktorý je rozhodujúci pre vytváranie kolagénu vo vlasoch a pokožke.

4. Kôpor

Esenciálne oleje nachádzajúce sa v kôpri sú perfektné sedatíva a upokojujúce prostriedky, ktoré robia kôpor dobrým liekom proti nespavosti.

Kôpor je tiež veľmi účinný proti plynatosti.

Kôprové semienka a listy môžu byť použité ako prírodné “osviežovače” úst. Esenciálne oleje, ktoré obsahuje kôpor, majú dobré antimikrobiálne a germicídne vlastnosti, ktoré môžu zabrániť mikrobiálnym infekciám v ústnej dutine.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov