Zaujímavosti

Bolesť: Najhoršie druhy, ktoré postrašia aj najstatočnejších

bolesť

videní: 1.7K

Bolesť: Najhoršie druhy, ktoré postrašia aj najstatočnejších: Zažili ste niekedy bolesti? Myslím tým skutočnú bolesť, nie bežnú bolesť hlavy alebo odreté koleno po páde na bicykli?

Ak odhliadneme od toho, že sa človek poreže od papiera, je oblasť bolesti plná rozmanitosti. Je tu ostrá, bodavá bolesť, ktorá prichádza pri bodnutí, porezaní a uhryznutí. Tupá pulzujúca a neznesiteľná vyžarujúca bolesť, ktorá môže sprevádzať zlomeniny kostí. A hoci je bolesť subjektívna, niektoré z nich boli uznané za univerzálne hrozné.

Bolesť: Najhoršie druhy, ktoré postrašia aj najstatočnejších

Pooperačná bolesť

Takmer každý zákrok, pri ktorom ležíte na sále, sa po operácii prejaví určitou mierou akútnej pooperačnej bolesti, pretože vaše telo vie, že je čas na zahojenie rany. Chirurg vám pravdepodobne musel prerezať svaly a nervy, čo aktivovalo automatické reakcie vášho tela na zranenie, ako je napríklad zápal.

U niektorých ľudí je to však ešte horšie. U nich môže chronická pooperačná bolesť niekedy pretrvávať celé mesiace – aj po zahojení miesta operácie. Predpokladá sa, že chronická pooperačná bolesť je dôsledkom poškodenia jedného alebo viacerých vašich periférnych nervov. Medzi vyčerpávajúce príznaky môžu patriť bolesti, vystreľujúce bolesti, pálivé bolesti a citlivosť na dotyk alebo teplotu.

Chronická bolesť dolnej časti chrbta

Ak ste niekedy mali bolesti dolnej časti chrbta, budete mať potrebné pochopenie pre úbohého muža alebo ženu, ktorí skončili s chronickou bolesťou dolnej časti chrbta. Viete si predstaviť, že by ste mali takýto typ vyčerpávajúcej bolesti celé mesiace?

Aby toho nebolo málo, spodná časť chrbta sa skladá len z piatich stavcov, čo je menej ako máte v krku! Človek by si myslel, že bolesti, ktoré prináša, zvládneme o niečo lepšie.

Syndróm posttraumatickej bolesti

Akoby pooperačná bolesť alebo dokonca chronická pooperačná bolesť nebola dosť zlá, vesmír sa rozhodol požehnať nás syndrómom posttraumatickej bolesti.

A verte mi, je to ešte horšie, ako to znie.

Nehoda alebo operácia, ktorá spôsobuje traumatickú bolesť, môže spôsobiť syndróm posttraumatickej bolesti. Vyznačuje sa dlhotrvajúcou, intenzívnou bolesťou, ktorá pretrváva ešte dlho po zahojení pôvodného zranenia. Hoci syndróm posttraumatickej bolesti nie je oficiálnou lekárskou diagnózou, až 40 % ľudí, ktorí zažili úraz, pociťuje po zotavení trvalú bolesť.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov