Zaujímavosti

Bolesť: Najhoršie druhy, ktoré postrašia aj najstatočnejších

bolesť

videní: 1.8K

Uštipnutie od sršňa

Počuli ste niekedy o Schmidtovom indexe bolesti pri bodnutí? Vypracoval ho Justin O. Schmidt, odborník na entomológiu z výskumného centra Carl Hayden Bee Research Centre v Arizone. V podstate ide o dlhý zoznam všetkých bodnutí hmyzom, ktorým sa Schmidt a jeho tím podrobili, aby získali údaje o intenzite uštipnutia a bodnutia.

Medzi ich testami bola aj divácka rozmanitosť bodnutí osami a sršňami. Vedci uviedli, že bodnutie sršňom bolo mierne chrumkavé, sýte a výdatné.

Neviem, či sú to slová, ktoré by som použil ja.

Pocit je vraj podobný, ako keď vám na päť alebo viac minút stlačia ruku v otáčavých dverách. K hmyzu sa vrátime o niečo neskôr.

Odber arteriálnej krvi

Museli ste si niekedy nechať odobrať arteriálne krvné plyny? Nie je to prechádzka ružovou záhradou.

Je to veľmi bolestivé, pretože vaše tepny ležia oveľa hlbšie ako žily. Ako bonus sú obklopené nervami a ihla zvyčajne musí vstúpiť do vášho tela v oblasti zápästia, aby získala vzorku. Počas odberu krvi z tepny môže zdravotnícky personál pociťovať závraty, nevoľnosť a točenie hlavy, preto je najlepšie, ak si počas zákroku sadnete alebo ľahnete.

Komplexný regionálny bolestivý syndróm (KRBS)

Komplexný regionálny bolestivý syndróm (“KRBS”) je zvláštna chronická bolestivá porucha, ktorá sa zvyčajne vyvinie po mŕtvici, infarkte alebo operácii a zvyčajne postihuje ruku alebo nohu. V porovnaní so skutočnou závažnosťou poranenia ide o obrovskú mieru bolesti.

Medzi jej príznaky môže patriť nepretržité pálenie alebo pulzovanie v postihnutej končatine, opuch, zmeny štruktúry a teploty kože, stuhnutosť kĺbov, svalové kŕče, tras a znížená pohyblivosť. CRPS môže postupovať do iných častí tela alebo protiľahlých končatín. U niektorých ľudí príznaky CRPS ustúpia samé. U iných môžu príznaky a symptómy pretrvávať mesiace alebo dokonca roky. Včasná liečba je veľmi dôležitá.

Popáleniny druhého stupňa

Popáleniny môžu byť mučivé a rozdeľujú sa do kategórií podľa závažnosti. Prvý stupeň poškodzuje prvú alebo vonkajšiu vrstvu kože – spomeňte si na spálenie slnkom.

No ale popáleniny druhého stupňa postihujú hlbšie vrstvy a sú sprevádzané pľuzgiermi a opuchmi – predstavte si oheň, horúci olej alebo kulmu.

Teraz si to predstavte na veľkej ploche vášho tela.

Ak popálenina druhého stupňa pokrýva veľkú plochu vašej pokožky (viac ako 10 %), budete musieť ísť na ošetrenie na najbližšie oddelenie pohotovosti. To isté platí pre deti mladšie ako 5 rokov, ľudí nad 70 rokov alebo ľudí s oslabeným imunitným systémom.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov