Zaujímavosti

Prečo hory nerastú navždy? Vyrastie niečo vyššie ako Mount Everest?

hory

videní: 1.1K

Predstav si svet, v ktorom hory vyrastajú tak vysoko, že sa prehrabávajú vo vyšších vrstvách atmosféry a vytvárajú pre pilotov skalné bludisko pri navigácii.

Možno takýto svet existuje niekde v ďalekých končinách vesmíru. Ale na Zemi nemôžu hory vyrásť oveľa vyššie ako Mount Everest , ktorý sa rozprestiera na 8 840 metroch nad morom. Čo bráni tomu, aby hory našej planéty rástli … navždy?

Existujú dva hlavné faktory, ktoré obmedzujú rast hôr, uviedla profesorka na katedre geológie a environmentalistiky na University of Pittsburgh, Nadine McQuarrie. Prvým limitujúcim faktorom je gravitácia . Mnoho hôr sa formuje kvôli pohybom povrchovej vrstvy Zeme známej ako dosková tektonika. Táto teória popisuje zemskú kôru ako mobilnú a dynamickú, rozdelenú na veľké kúsky, ktoré sa časom rozširujú. Keď sa dve platne zrazia, náraz prinúti materiál z ich dotykových hrán posunúť sa nahor. Takto vzniklo pohorie Himaláje v Ázii, ktorého súčasťou je aj Mount Everest.

 

 

Dosky sa stále tlačia na seba a hory neustále rastú, až kým nebudú príliš ťažké na to, aby fungovali proti gravitácii. V určitom okamihu je hora príliš ťažká a jej vlastná hmota zastaví rast smerom nahor spôsobený drvením týchto dvoch dosiek. Hory sa však môžu formovať aj inak. Sopečné hory , napríklad tie na Havajských ostrovoch, sa tvoria z roztavenej horniny, ktorá prepukne z kôry planéty a začne sa hromadiť. Ale bez ohľadu na to, ako sa hory formujú, nakoniec stanú príliš ťažkými a podľahnú gravitácii.

Inými slovami, ak by Zem mala menšiu gravitáciu, jej hory by narástli vyššie. To sa deje na Marse, kde sa hory týčia oveľa vyššie ako na našej planéte. Najvyššia známa sopka slnečnej sústavy sa rozkladá na výške 25 000 metrov a je takmer trikrát vyššia ako Mount Everest.

S najväčšou pravdepodobnosťou je to preto, že Mars má nízku gravitáciu a vysokú mieru erupcie, lávové prúdy budujúce hory pokračovali na Marse oveľa dlhšie, ako kedykoľvek predtým (alebo ako niekedy budú) na Zemi, tvrdí NASA . Navyše, kôra Marsu nie je rozdelená na dosky podobné našej planéte. Na Zemi, keď sa platne pohybujú okolo a nad oblasťami plášťa, kde vystreľujú horúce oblaky – vznikajú nové sopky a existujúce sopky vyhynú. Aktivita v zemskom plášti distribuuje lávu vo väčšej oblasti a vytvára viac sopiek. Na Marse sa kôra nepohybuje, takže sa láva hromadí hore do jednej mohutnej sopky.

Prečo hory nerastú navždy? Vyrastie niečo vyššie ako Mount Everest?

 

 

Druhým limitujúcim faktorom pre rast hôr na Zemi sú rieky. Rieky spočiatku spôsobujú, že sa hory zdajú vyššie – vytesávajú sa do okrajov hôr a erodujú materiál, čím vytvárajú hlboké štrbiny v blízkosti úpätia hory. Všetky tieto skutočne vysoké, nádherné a dramatické vrcholy sú v skutočnosti o niečo nižšie ako samotná náhorná plošina.. Ale ako rieky erodujú materiál, ich kanály môžu byť príliš strmé. Dodala, že to môže spôsobiť zosuvy pôdy, ktoré odnášajú materiál z hory a obmedzujú jej rast.

Podvodné hory sú podobne obmedzené gravitáciou a zosuvmi pôdy, ale môžu byť oveľa vyššie ako hory na súši, pretože voda s vyššou hustotou ich podporuje proti gravitácii viac ako vzduch. Voda poskytuje bočnú oporu po stranách týchto pohorí a umožňuje im rásť vyššie.

Prečo hory nerastú navždy? Vyrastie niečo vyššie ako Mount Everest?

 

 

Everest sa často označuje ako najvyšší vrchol Zeme, ale o titul „najvyššia hora sveta“ sa môžu uchádzať aj iní uchádzači. Mauna Kea, neaktívna sopka na Havaji, je najvyššou horou sveta, ak sa meria od jej základne – ktorá leží hlboko v Tichom oceáne – po jej vrchol. Meria 10 210 m, o niečo viac ako Everest. Ale základňa Mauna Kea je 6 700 m pod morskou hladinou a jej vrchol je vo výške 4 205 m nad morom. Pri meraní z hladiny mora je Mount Everest dvakrát vyšší ako Mauna Kea a vrchol Everestu je najvyšším bodom na svete.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov