Zaujímavosti

Prečo čerstvo pokosená tráva vonia tak úžasne? Aké má tajomstvo?

tráva

videní: 314

Čerstvo pokosená tráva je jedným z náznakov, že leto sa už začalo. Sladká a ostrá vôňa, ktorá rozvonia celú ulicu. Tiež ju miluješ?

Keď sa ti dostane do nosných dierok, nejako sa jej podarí presne ti v hlave premietnuť, akú zelenú farbu má. Čo však naozaj cítiš, keď ti pľúcami “začne prechádzať” čerstvo pokosená tráva (alergici zrejme tieto pocity nezdieľajú)? Prečo sa ti to tak veľmi páči?

Chemicky povedané, táto klasická vôňa trávnika je zmesou zlúčenín na báze uhlíka vyskytujúceho sa vo vzduchu, nazývaných prchavé látky zelených listov alebo GLV. Rastliny tieto molekuly uvoľňujú dosť často, hlavne keď sú poškodené hmyzom, infekciami alebo mechanickou silou, napríklad kosačkou na trávu.

 

 

Prečo čerstvo pokosená tráva vonia tak úžasne?

Rastliny vyrábajú mierne odlišné formy GLV v závislosti od toho, čo sa s nimi deje. Uviedol to Ian Baldwin, rastlinný ekológ a zakladajúci riaditeľ Inštitútu chemickej ekológie Maxa Plancka v nemeckom Jene. V štúdii z roku 2010 uverejnenej v časopise  Science, spolu s kolegom Silke Allmannom z Amsterdamskej univerzity, zistili, že tabakové listy prepichnuté a potierané slinami hmyzu uvoľnili inú vôňu prchavých zlúčenín ako listy, ktoré boli opláchnuté vodou.

GLV sú dostatočne malé na to, aby sa dostali do vzduchu a vniesli sa do tvojich nosných dierok. V niektorých prípadoch ich možno cítiť viac ako kilometer od miesta, z ktorého pochádzajú. Iné druhy, ako napríklad hmyz, ktorý požiera rastliny, a dravce, ktoré ho konzumujú, sú mimoriadne citlivé na rôzne arómy GLV. Inými slovami, špecifický zápach rastlín naznačuje dravcom, že v okolí je občerstvenie.

 

 

Prečo čerstvo pokosená tráva vonia tak úžasne?

Čerstvo pokosená tráva ani hmyz zvyčajne nepatria do nášho jedálnička, ale GLV, ktoré sa nachádzajú v tráve, sa nelíšia od tých, ktoré sú v rastlinách, ktoré považujeme za chutné. To znamená, že máme dobré dôvody, aby sme na tieto vône boli citliví. Takmer každá čerstvá zelenina má nejaké častice GLV. V priebehu evolučnej histórie ľudia tieto informácie použili na to, aby vedeli, kedy je niečo zrelé.

Ekológ tvrdí, že nie je žiadna konkrétnejšia vôňa, ktorá by nám voňala lepšie, teda aspoň v rastlinnom svete. Preto je pravdepodobné, že kosením poraníme veľa rastlinných tkanív naraz a čakáme na koncentrovaný oblak GLV. Ľudia žijúci v blízkosti čajových plantáží v Číne môžu mať rovnaký pocit z vône čajovej úrody.

 

Zdroj: livesciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov