Zaujímavosti

Lítium a elektrické autá: Odkiaľ vôbec tento prvok pochádza?

lítium

videní: 450

S rastúcim dopytom po elektrických vozidlách sa zvyšuje aj dopyt po kovoch. Lítium sa v posledných rokoch začalo využívať vo výrobe batérií pre EV. Odkiaľ vôbec pochádza a ako sa ťaží?

Lítium je v zásade vysoko reaktívny alkalický kov s vynikajúcou tepelnou a elektrickou vodivosťou. Vďaka týmto vlastnostiam je obzvlášť užitočným prvkom pri výrobe liečiv a skla. Najdôležitejší výrobok sú ale lítium-iontové batérie, ktoré sa vyrábajú pre elektrické vozidlá a spotrebnú elektroniku.

 

 

Elektrické autá na lítium

Lítium sa pritom v prírode v čistej forme nedá nájsť, pretože je vysoko reaktívne. Kde sa potom berie? Ide o prítomnú zložku solí alebo iných zlúčenín. Väčšina lítia dostupného na trhu sa dá nájsť ako uhličitan lítny, čo je stabilnejšia zlúčenina, ktorú potom možno transformovať na chemikálie alebo soli. Takéto lítne soli sa nachádzajú v podzemných ložiskách ílu, minerálnej rudy a soľanky. Väčšina lítia pochádza práve z baní, kde sa ťaží.

 

 

Existujú tiež “soľné jazerá”, ktoré sa prezývajú platy, kde je najväčšia koncentrácia lítia v rozmedzí od 1000 do 3000 dielov na milión. Takéto miesta sú v Bolívii, Argentíne a Čile, v oblasti zvanej lítny trojuholník. Ťažba sa začína vyvŕtaním otvoru a čerpaním soľanky na povrch. Niekoľko ďalších mesiacov sa potom odparuje do odparovacieho bazéna.

Elektrické autá na lítium

Lítium ale nepatrí medzi látky, ktoré sú hotové hneď. Trvá to 12 až 18 mesiacov, kým sa zmes dostatočne prefiltruje, aby sa mohlo extrahovať biele zlato. Aj keď je to lacný a efektívny proces, je potrebné veľké množstvo vody. A s týmito nákladmi súvisí aj cena elektromobilu, ktorý poháňa práve lítium.

Aké sú riziká?

Nedostatok vody v regióne nie je jediným potenciálnym problémom pri ťažbe lítia. Toxické chemikálie môžu z odparovacích bazénov unikať do vody, napríklad z kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa používa pri spracovaní lítia, ako aj z odpadových produktov, ktoré sa môžu odfiltrovať zo soľanky.

Elektrické autá na lítium

Vedci tvrdia, že je potrebné vyvinúť nové technológie extrakcie, ktoré umožnia výrobu batérií ekologickejším spôsobom. Preto mnohí na celom svete hľadajú nové alternatívy, napríklad chemické zloženia batérií, ktoré nahrádzajú kobalt a lítium bežnejšími a menej toxickými materiálmi.

Recyklácia týchto batérií tiež nie je žiadna výhra. Birminghamský energetický inštitút využíva technológiu robotiky pôvodne vyvíjanú pre jadrové elektrárne, aby hľadal spôsoby, ako odstrániť a demontovať potenciálne výbušné lítium-iónové články z elektrických vozidiel. V recyklačných závodoch, kde boli lítium-iónové batérie uskladnené nesprávne, došlo k viacerým požiarom.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov