Foto

Najvplyvnejšie fotografie všetkých čias, ktoré otriasli svetom

fotografie

videní: 1.0K

Najvplyvnejšie fotografie všetkých čias, ktoré otriasli svetom: Toto je desať najvplyvnejších fotografií všetkých čias. Neexistuje žiadny vzorec, ktorý by z fotografie robil vplyvnú. Podľa redaktora časopisu Time: „Niektoré snímky sú v našom zozname preto, že boli prvé svojho druhu, iné preto, že formovali naše myslenie. A niektoré sa do výberu dostali preto, že priamo zmenili spôsob nášho života. Všetkých desať má spoločné to, že sú zlomovými bodmi v našej ľudskej skúsenosti“.

Najvplyvnejšie fotografie všetkých čias, ktoré otriasli svetom

Hrôza vojny, Nick Ut, 1972

Túto fotografiu zhotovil Nick Ut 8. júna 1972. Deväťročné dievča Phan Thi Kim Phuc beží so skupinou detí a vojakov. Zasiahol ju napalm, ktorý juhovietnamské letectvo omylom zhodilo na dedinu. Fotografia bola v roku 1973 ocenená Pulitzerovou cenou.

Hladujúce dieťa a sup, Kevin Carter, 1993

Najstrašidelnejšia snímka na zozname najvplyvnejších fotografií všetkých čias. V marci 1993 sa fotograf Kevin Carter vybral na cestu do južného Sudánu, kde pri dedine Ayod urobil ikonickú fotografiu supa, ktorý loví vychudnuté sudánske batoľa.

Obed na vrchole mrakodrapu, 1932

Je to najnebezpečnejšia alebo najrizikovejšia, ale zároveň najhravejšia obedňajšia prestávka, aká kedy bola zachytená. Jedenásť mužov, ktorí ležérne jedia, rozprávajú sa a potajomky fajčia, akoby ani neboli 250 metrov nad Manhattanom a nad vodou ich držal len tenký trám.

Tento komfort je skutočný; muži patria medzi stavebných robotníkov, ktorí pomáhali stavať Rockefellerovo centrum. Ale fotografia, urobená na 69. poschodí vlajkovej budovy RCA (teraz GE Building), bola zinscenovaná ako súčasť propagačnej kampane pre masívny mrakodrapový komplex.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov