Tipy a triky

10 vecí, ktoré by sme rozhodne nemali robiť pred spaním

pred spaním

videní: 3.2K

6. Pracovať na niečom kreatívnom

guitar-classical-guitar-acoustic-guitar-electric-guitar

Umenie sa často považuje za dobrý spôsob odpočinku, ale to nie je úplne pravda. Najmä nie, ak robíš umenie pred spaním. Ak kreslíš, píšeš alebo hráš na hudobnom nástroji, tvoj mozog je aktívny vo vysokej miere. Preto ak tak budeš robiť v neskorých nočných hodinách, pravdepodobne tak skoro nezaspíš. Kreatívne aktivity vyžadujú veľa úsilia. A mozog potrebuje istý čas, aby sa dokázal dostať z vysokej aktivity do štádia odpočinku. Preto je lepšie vyhnúť sa náročnej mentálnej činnosti aspoň hodinu predtým, ako pôjdeš do postele: namiesto toho si radšej prečítaj knihu.

7. Piť veľa vody

pexels-photo-327090

Malé množstvo vody pred spaním je pre tvoje telo prospešné. Ak vypiješ príliš veľa vody, pravdepodobne sa budeš v noci budiť a ráno budeš mať pod očami kruhy. Neznamená to, že vo večerných hodinách nesmieš piť vôbec: stačí experimentovať a zistiť, aké množstvo vody ti tieto problémy nespôsobí. Podľa lekárov vo všeobecnosti platí, že jeden a pol pohára vody sa považuje za normu pre väčšinu ľudí.

8. Cvičiť

pexels-photo-703009

Všeobecne platí, že cvičenie má dobrý účinok na spánok, pretože nám pomáha rýchlejšie zaspať a zmierňuje stres. Ale funguje to len vtedy, ak dokončíš tréning približne 3 – 4 hodiny (alebo dokonca 6 hodín) pred spánkom. A ak si sa práve vrátili z posilňovne a ideš priamo do postele, tvoje nabudené telo ťa nenechá zaspať tak ľahko – najmä ak si dáš horúcu sprchu, ktorá povzbudzuje nervový systém.

9. Zdriemnuť si

pexels-photo-989088

Zdriemnutie si môže mať pozitívny vplyv na spánok, ak si vyberieš ten správny čas. Ak chceš v noci spať dobre, ideálny čas na zdriemnutie si je medzi 13. hodinou a 16. hodinou. Ak si zvykneš zdriemnuť vo večerných hodinách, posúvaš si spánkový režim. Avšak aj zdriemnutie si počas dňa môže poškodiť tvoj nočný spánok. Ak chceš získať čo najviac benefitov zo zdriemnutia, mal by si to robiť približne v rovnakom čase každý deň a nie viac ako hodinu a pol denne.

10. Fajčiť

cigarette-smoke-embers-ash-70088

Rovnako ako kofeín, aj nikotín má na tvoje telo povzbudzujúci účinok. Zvyšuje tep a krvný tlak a stimuluje činnosť mozgu. Všetky tieto procesy neprispievajú k zdravému spánku. Aj keď po večernej cigarete zaspíš, kvalita tvojho spánku nebude vysoká. Fajčiari majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nespavosťou, než ľudia, ktorí nefajčia. Ak nechceš prestať fajčiť, skús nefajčiť aspoň 1,5 až 2 hodiny predtým, ako pôjdeš spať. Pomôže ti to zaspať rýchlejšie a tvoj spánok bude zdravší.

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov