Tipy a triky

10 vecí, ktoré by sme rozhodne nemali robiť pred spaním

pred spaním

videní: 3.0K

Podľa štatistík má takmer 27 % ľudí trvalé problémy so zaspávaním a 73 % ľudí sa s týmto problémom stretáva občas. Príčiny zlého spánku však nie sú vždy spojené so zdravotnými problémami. Niektoré večerné návyky, ktoré sa nám zdajú celkom normálne, môžu skutočne negatívne ovplyvniť spánok a dokonca spôsobovať nespavosť.

Preto sme zhromaždil niekoľko vecí, ktoré by si rozhodne nemal robiť pred spaním, ak sa chceš dobre vyspať a ráno vstať odpočinutý.

1. Spať s domácimi miláčikmi

pexels-photo-236606

Mnohí majitelia zvierat chcú spať so svojimi miláčikmi, a to nie je dobrá vec. Po prvé, vzory zvieracích spánkov sa líšia od tých ľudských. Spánok domácich miláčikov je kratší a navyše menia pozície častejšie ako ľudia, čo ťa v noci môže rozptyľovať. Po druhé, srsť a iné čiastočky môžu mať negatívny vplyv na tvoje zdravie a spánok, hoci nie si na zvieratá alergický.

2. Dať si horúcu sprchu

shower-shower-head-water-drop-of-water-161502

Mnoho ľudí si myslí, že horúci kúpeľ alebo sprcha prispievajú k dobrému spánku. No lekári dokázali, že v skutočnosti nám pomáha zaspať rozdiel v teplote: čím je tento rozdiel vyšší, tým ospalejší sme.  Vysoká teplota vody spôsobuje problémy so spánkom a ovplyvňuje náš tón pleti, pretože stimuluje prietok krvi do horných vrstiev kože. Ak si pred spaním užívaš horúcu sprchu dlhšie ako 10 minút, nečuduj sa, ak nedokážeš zaspať do niekoľkých minút.

3. Byť pred spaním nervózny

pexels-photo-366063

Búrlivé emócie neprispievajú k správnemu spánku. Ak pred spaním zvykneš pozerať správy alebo sa s niekým hádaš na internete, nečuduj sa, ak potom nemôžeš zaspať. Rovnako tak na spánok môžu pôsobiť aj knihy vyvolávajúce negatívne emócie, ako strach, či smútok. Na druhej strane, ani príliš pozitívne emócie nie sú v tomto prípade až také dobré. Ak tvoje obľúbené mužstvo vyhralo futbalový zápas, tvoje telo je nabudené vďaka endorfínom a zrejme tiež nedokážeš okamžite zaspať. Pred spaním sa musíš uistiť, že tvoja myseľ je pokojná a uvoľnená.

4. Brať lieky

pexels-photo-576831

Ak máš vážne problémy so spánkom a obávaš sa, že ani túto noc nezaspíš, môžeš si vziať liek na spanie. No všetky ostatné lieky je vhodnejšie užívať v prvej časti dňa. Niektoré antidepresíva reagujú s medikamentmi na spanie a iné zasa aktivujú tvoj nervový systém. Mimochodom, ani lieky proti bolesti neprispievajú k zdravému spánku. Ak musíš vziať určité lieky na pravidelnej báze, opýtaj sa lekára na najlepší čas, kedy tak spraviť. Okrem toho je dôležité sa oboznámiť so všetkými vedľajšími účinkami, pretože mnohé lieky spôsobujú poruchy spánku.

5. Používať elektronické zariadenia

pexels-photo-920387

V noci sa odporúča vypnúť notebook a telefón, pretože tieto zariadenia vyžarujú svetlo, ktoré je pre tvoj spánok viac než zlé. Je lepšie sa pred spaním vyhnúť používaniu telefónu. Mnohí ľudia však modernú techniku využívajú napríklad na čítanie knihy. V tomto prípade je ale omnoho lepšia jej tlačená verzia, alebo aspoň elektronické čítačky, ktoré až tak nedráždia zrak.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov