Zaujímavosti

Čakali sme na to roky! Vedci vytvorili liek, ktorý nám vráti zuby


videní: 2.6K

Na tento okamih sme čakali roky! Vedci vynašli liek, ktorý nám vráti naše dospelé zuby, o ktoré sme prišli.

Zúbková víla je vítaným hosťom pre každé dieťa, ktoré stratilo zúbok. Nielen, že víla nechá malý darček pod vankúšom dieťaťa, ale má istotu, že o pár mesiacov bude mať náhradný zub. Bohužiaľ, scenár je úplne odlišný pre dospelých, ktorí zápasia so stratou zubov. Našťastie existuje určitá nádej vďaka novej štúdii, ktorú vykonali vedci z Kjótskej univerzity a Univerzity vo Fukui.

Dokážeme si nechať narásť nové zuby? Zubný prielom

Zatiaľ čo v typických ústach dospelých sa nachádza 32 zubov, približne 1 % populácie vykazuje ich variácie, buď má viac alebo menej zubov v dôsledku vrodených stavov. Výskumníci sa ponorili do genetických faktorov za prípadmi nadmerného chrupu a hľadali cenné poznatky o potenciálnej regenerácii zubov u dospelých. Táto štúdia je prvou, ktorá ukazuje, že monoklonálne protilátky môžu pomôcť pri opätovnom raste zubov. Navrhuje nový spôsob liečby zubného problému, ktorý si v súčasnosti vyžaduje implantáty a iné umelé riešenia.

Trochu vedy

Výskumný tím odhalil, že protilátka zameraná na špecifický gén, známy ako gén 1 spojený so senzibilizáciou maternice (USAG-1), môže vyvolať vývoj zubov u myší postihnutých agenézou zubov, čo je vrodený stav. Zistenia boli publikované v časopise Science Advances.

Podľa Katsu Takahashiho, docenta na Lekárskej fakulte Kjótskej univerzity a jedného z hlavných prispievateľov do štúdie, už boli presne určené základné molekuly rozhodujúce pre vývoj zubov. “Morfogenéza jednotlivých zubov závisí od interakcií niekoľkých molekúl vrátane BMP alebo kostného morfogenetického proteínu a Wnt signalizácie,” hovorí Takahashi.

BMP a Wnt sa podieľajú nielen na vývoji zubov, ale ovplyvňujú rast orgánov a tkanív v ranom štádiu vývoja tela. Pretože lieky, ktoré ich priamo ovplyvňujú, môžu mať široké vedľajšie účinky, vedci sú opatrní. Na nájdenie potenciálne bezpečnejšej metódy sa výskumníci zamerali na gén USAG-1, pričom si mysleli, že zameranie sa na faktory, ktoré bránia BMP a Wnt špecificky pri vývoji zubov, by mohlo byť presnejšie.

„Vedeli sme, že potlačenie USAG-1 prospieva rastu zubov. Nevedeli sme, či to bude stačiť,“ dodal Takahashi.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov