Zaujímavosti

Zvláštne reflexy: Je naozaj lenivosť vrodená?

lenivosť

videní: 452

Ľudia sú skutočne komplikované stvorenia. Len premýšľajte o našich reflexoch: sú nám dané prírodou, aby nám uľahčili život, ale v skutočnosti nám často spôsobujú opačné výsledky. Vieš prečo sme zvedaví? Pred čím nás chráni lenivosť? Prečo sa nám chce cikať v sprche a ako sa „nakazíme“ emóciami iných ľudí? Naše reflexy sú naozaj zaujímavé…

Všetky deti plávajú s otvorenými ústami pod vodou.

Každé dieťa vo veku od 3 do 6 mesiacov reflexne zadržiava dych , keď sa ponorí pod vodu. Inštinktívne sa tiež začína pohybovať. Ak sa voda dostane do jeho úst, hlasivky a epiglottis sa zatvoria, čím sa zabráni vniknutiu vody do pľúc. Deti staršie ako 6 mesiacov strácajú tieto reflexy a musia sa naučiť plávať od nuly, akoby to predtým nevedeli.

Dôležité : Neodporúča sa skúšať a učiť novonarodené dieťa plávať bez kontroly profesionálneho učiteľa.

Zloženie sĺz sa mení v závislosti od dôvodu, pre ktorý plačeš.

Ak hovoríme o plakaní, zloženie sĺz sa môže zakaždým líšiť. V jednom prípade je tekutina bohatá na antibakteriálne prvky, ktoré udržujú oko zvlhčené,  keď sedíš dlhú dobu pred počítačovou obrazovkou. Slzy môžu tiež obsahovať rôzne prvky a môžu byť spôsobené zvonka zdrojom podráždenia, napríklad pri rezaní cibule alebo pri smietke v oku. Keď plačeme kvôli emóciám, naše slzy obsahujú špeciálne hormóny, ktoré pomáhajú telu rýchlejšie zvládať stres a zmierňujú pocit bolesti.

Lenivosť je obranný mechanizmus navrhnutý prírodou.

Reflex odporu (lenivosť) je reakcia na akékoľvek vonkajšie podnety, ktoré sa ťa snažia v niečom obmedzovať. Je známe, že na rozdiel od iných reflexov, čím dlhšie tieto obmedzenia prežívame, tým viac sa ich chceme zbaviť. Nikdy si na ne zvykneme. Z tohto dôvodu si niektorí vedci myslia, že lenivosť nie je zlý zvyk, ale skôr druh vnútornej vzbury, v ktorej sa telo snaží chrániť pred stresovou situáciou, ktorá ho nejakým spôsobom obmedzuje.

Zvedavosť patrí medzi automatické reflexy, ktoré zvyšujú šance človeka žiť dlhý a šťastný život.

Zvedavosť je príkladom orientačnej reakcie : naše orgány neustále dostávajú informácie o svete okolo nás a mozog porovnáva nové údaje s predtým získanými údajmi. Ak existuje obrovský rozdiel medzi údajmi, nastane orientačná reakcia: obrátime sa na neobvyklý zvuk alebo sústredíme svoju pozornosť na niečo nové. Orientačná reakcia je jadrom správania, ktoré nás núti učiť sa nové veci. Mozog sa odmeňuje pocitom zábavy, ktorý ešte viac zvyšuje zvedavosť. Neurovedci veria, že veľmi zvedaví ľudia, ktorí sa stále učia nové veci, aj v staršom veku, žijú dlhšie a šťastnejšie, pretože omladzujú svoj mozog hormónmi.

Čo nás núti močiť v sprche?

Ak budeš počuť zvuk tečúcej vody alebo potoka, je pravdepodobné, že sa ti bude chcieť ísť na WC. Vedci si myslia, že toto je reflex, ktorý získavame v detstve. Pri sedení na záchode si deti zapamätajú zvuky procesu, ako aj zvuk vody, ktorý počuješ pri umývaní rúk či splachovaní. Potom potrebuješ kvôli tečúcej vode cikať aj v sprche.

Mozog sa „nakazí“ emóciami iných ľudí a zaobchádza s nimi ako so svojimi vlastnými.

Pozrime sa bližšie na deti: keď je rodič smutný, dieťa si to všimne a začne plakať, aj keď nevie, prečo. Je to všetko o emočnej nákaze. To je dôvod, prečo sme priťahovaní k ľuďom, ktorí sa cítia šťastní – aj keď nemáme nevyhnutne dôvod cítiť túto emóciu, snažíme sa podvedome o jej prijatie od inej osoby, takže chceme byť s nimi. Mimochodom, reflexy, ako schopnosť infikovať a nakaziť sa emóciami sú vrodené.

Pri pohľade na slnko sme nútení kýchať.

Tieto reflexy kýchania… 1 z každých 4 ľudí kýcha, keď sa pozrie na jasné slnečné svetlo. Vedci stále nevedia, prečo je to potrebné, ale vedia, že táto schopnosť je zdedená od rodičov.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov