Zaujímavosti

Čakali sme na to roky! Vedci vytvorili liek, ktorý nám vráti zuby


videní: 2.7K

Prvé výsledky

Vedci skúmali, ako rôzne monoklonálne protilátky ovplyvňujú USAG-1. Monoklonálne protilátky sa často používajú na liečbu rakoviny a artritídy a na výrobu vakcín. Testy s touto protilátkou ukázali, že BMP signalizácia je rozhodujúca pre rozhodovanie o počte zubov u myší. Taktiež stačilo len jedno ošetrenie, aby narástol celý zub. Ďalšie testy potvrdili tieto pozitívne výsledky aj u fretiek.

„Fretky sú difyodontné zvieratá s podobnými zubnými vzormi ako ľudia. Náš ďalší plán je otestovať protilátky na iných zvieratách, ako sú prasatá a psy,“ vysvetlil Takahashi.

Ďalšie kroky

Teraz sa vedci chystajú testovať liek na zdravých dospelých. Ak to pôjde dobre, tím plánuje vyskúšať to na deťoch vo veku od 2 do 6 rokov so zriedkavým zubným problémom nazývaným anodontia, genetickou poruchou definovanou ako absencia všetkých zubov. Tieto deti dostanú jednu injekciu lieku, aby zistili, či im rastú zuby. Ak všetko funguje, liek by mohol byť schválený do roku 2030.

Takahashi vidí nový liek ako ďalšiu voľbu pre jednotlivcov, ktorým chýbajú niektoré alebo všetky zuby.

„Myšlienka pestovania nových zubov je snom každého zubára,“ povedal Takahashi pre japonské noviny The Mainichi v júni tohto roku. „Pracoval som na tom už ako študent. Bol som presvedčený, že sa mi to podarí.”

Dúfajme teda, že do roku 2030 dostanú ľudia šancu nechať si narásť už tretiu generáciu zubov a rozlúčiť sa s implantátmi. Dovtedy dbajte na to, aby ste mali zuby silné a zdravé.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov