TOP 10

TOP10: Staroveké Grécko, ako ho nepozná ani profesor dejín

Grécko

videní: 1.8K

Zdá sa, že starí Gréci vymysleli mnoho vecí, ktoré dnes používame: divadlo, olympijské hry, filozofiu aj jo-jo. Staroveké Grécko je však aj plné tajomstiev a zaujímavých faktov, o ktorých možno nevedia ani samotní učitelia dejepisu. Poďme sa na nich spolu pozrieť.

 

 

20+ faktov o starovekom Grécku, ktoré môžu prekvapiť aj profesora histórie
  • Grécka abeceda bola vynájdená na začiatku 8. storočia pred n. L. Bolo to prvé abecedné písmo v histórii, ktoré malo odlišné písmená pre samohlásky.
  • Jo-jo bolo vynájdené v starovekom Grécku. Prvýkrát to bolo spomenuté v roku 440 pred n. L. Jo-jo bolo vyrobené z dreva, kovu alebo maľovaných terakotových diskov.
  • Slávnosťou, ktorú starí Gréci milovali, bola olympiáda. Tá sa im tak páčila, že na nej dokonca založili svoje kalendáre. Podujatie sa konalo raz za 4 roky v júli / auguste. Prvým rokom ich prvej olympiády teda bol júl 776 pred n. L

Grécko

  • Počas olympiády boli počas 3 mesiacov, ktoré predchádzali udalosti, zakázané všetky vojenské konflikty. Cieľom bolo zabezpečiť, aby sa všetci návštevníci mohli bezpečne dostať na miesto konania akcie. Vojny stále prebiehali, len nie v regióne.
  • Ženy vo všeobecnosti nesmeli byť na olympijských hrách, ani ako účastníčky, ani ako diváčky.
  • Spôsob, akým Sparťania žili a vychovávali svoje deti, bol dosť tvrdý. Vo veku 7 rokov boli chlapci poslaní do špeciálnych vojenských táborov. Deti spali na trstinových posteliach, ktoré si sami vyrobili a do 12 rokov nesmeli nosiť oblečenie. Niektorí chlapci si na svoje postele dávali žihľavu. Deti neustále cvičili a učili sa používať meče a vrhať oštepy. Mali si tiež nájsť jedlo sami.

 

 

20+ faktov o starovekom Grécku, ktoré môžu prekvapiť aj profesora histórie

  • Vydatá žena veľmi závisela od svojho manžela. V Aténach boli legálne považované skôr za súčasť mužskej domácnosti ako za právnickú osobu. Ženy mohli voliť, vlastniť pôdu alebo dediť majetok iba za zvláštnych okolností. Bol tiež zlý nápad byť vonku sama bez muža.
  • Ženy v starovekom Grécku mohli získať nezávislosť tým, že sa stanú hetaérou. Boli bohaté a spoločnosť si ich vážila. Aby sa však žena stala jednou z nich, musela od raného detstva študovať na špeciálnej škole.
  • Priemerné rodiny mali veľmi špinavé domy. V prvom rade to bolo kvôli sadzi z vyprážania mäsa a z dreva, ktoré sa používalo na osvetlenie miesta a topenie. Sadze rýchlo zakryli steny. V Homérových básňach nájdete veľa zmienok o tom, že sadze ničili zbrane, ktoré viseli na stenách.
  • Počas obdobia hospodárskeho rozvoja v 5. a 4. storočí pred n. L. bolo staroveké Grécko najrozvinutejšou krajinou na svete. Vidno to na plate ľudí, ktorý bol priemerne asi 12 kg pšenice. V rímskej ríši bol priemerný plat iba asi 3,75 kg.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov