Tipy a triky

Ako si zabezpečiť spánok ako bábätko? Skúste tieto tipy!

spánok

videní: 1.0K

Ako si zabezpečiť spánok ako bábätko? Keď máme rýchle tempo a vyčerpávajúcu rutinu, niekedy sme v pokušení vzdať sa toho, čo je skutočne dobré pre naše zdravie, napríklad dobrého spánku. Alebo niekedy, bez ohľadu na to, ako veľmi sme unavení, jednoducho nemôžeme len tak zavrieť oči a dobre sa vyspať.

Vysvetlenie je jednoduché: máme tendenciu osvojiť si zlé návyky, ktoré majú priamy vplyv na naše zdravie, a teda aj na kvalitu nášho spánku.

Zmeňte polohu pri spánku. Každá z nich má svoje výhody a nevýhody

Najlepšia poloha na spánok je na chrbte. Je to určite dobré pre chrbticu a zadnú časť krku, ale môže to spôsobiť chrápanie a spánkové apnoe. Na druhej strane, spanie na bruchu má viac nevýhod ako výhod. Táto poloha vás núti otáčať hlavu, čo môže byť v konečnom dôsledku veľmi bolestivé pre hornú časť tela.

Ak spíte na boku, môžete znížiť tlak na chrbticu, ale vaše boky budú postihnuté. V polohe plodu sa svaly prirodzene uvoľňujú a znižuje sa reflux a pálenie záhy. Táto poloha však môže sťažovať dýchanie. Na záver možno povedať, že na dosiahnutie pokojného spánku je najlepšie z času na čas zmeniť polohu.

Snažte sa vždy vstávať a chodiť spať približne v rovnakom čase

Je dôležité vedieť, že spánok je podmienený cirkadiánnym rytmom, t. j. 24-hodinovými biologickými hodinami, ktoré sa u každého človeka líšia. Aby ste sa teda dobre vyspali a vstávali správnou nohou, je nevyhnutné osvojiť si dôsledný rytmus, pokiaľ ide o čas spánku a predovšetkým vstávanie.

Neskoré ranné vstávanie odďaľuje nasledujúci čas spánku, a ak sa toto správanie začne opakovať, bude to mať vplyv na spánok nasledujúcu noc. Preto je dôležité mať čo najpravidelnejší rytmus, aby sme cítili určitú únavu, ktorá nás upozorní, že je čas ísť spať.

Posteľ len na spánok

Posteľ by sa mala považovať za miesto určené výlučne na spanie. Všetky ostatné činnosti nezlučiteľné so spánkom by sa mali vylúčiť. V posteli by sme teda nemali celé hodiny sledovať seriály z Netflixu, jesť ani čítať.

Skutočne dôležité je ísť do postele len vtedy, keď chceme spať. Ak spánok neprichádza, je lepšie z postele vstať. Zotrvávanie v posteli môže vyvolať úzkosť, ktorá spôsobí, že bude oveľa ťažšie zaspať. Naša posteľ je predovšetkým miestom oddychu, kde by sme mali držať všetky negatívne myšlienky ďaleko.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov