TOP 10

Neuveríte! Čo o vás a vašich predkoch vraví farba vašich očí?

farba

videní: 3.4K

Všetci sme počuli príslovie, že oči sú “zrkadlom duše”, ale môže byť táto myšlienka konkrétnejšia, než sme si mysleli? Aký skutočný príbeh má farba vašich očí a odkiaľ sa v skutočnosti vzala tá kopa zdanlivo nekonečných odtieňov?

Nech už je odpoveď akákoľvek, jedno je isté, farba očí je úplne jedinečná, podobne ako odtlačok prsta. To znamená, že nikto iný nemá presne takú istú farbu očí ako vy. V skutočnosti niektoré nedávne štúdie ukazujú, že naša farba očí je oveľa zložitejšia, než sme si kedysi mysleli.

Hnedé oči existovali skôr ako všetky ostatné

Nech to znie akokoľvek zvláštne, všetci ľudia mali niekedy v histórii len hnedé oči. Jedného dňa došlo ku genetickej mutácii génu, ktorý určuje farbu očí. Táto mutácia znížila produkciu melanínu do takej miery, že nestačil na sfarbenie očí do hneda – a tak sa prvýkrát objavili modré oči.

Dnes je hnedá farba očí stále najrozšírenejšou farbou očí na svete. Vďaka vyššej hladine melanínu sú hnedé oči odolnejšie voči niektorým typom očných ochorení. Svetlohnedé oči sú najčastejšie v Amerike, západnej Ázii a Európe, zatiaľ čo tmavohnedé oči sa najčastejšie vyskytujú v Afrike, juhovýchodnej Ázii a východnej Ázii.

Všetci modrookí ľudia majú spoločného predka

Jediná mutácia v génoch, ktoré produkujú melanín, nám dala nespočetné množstvo variácií modrej, zelenej, sivej a orieškovej farby. Táto genetická mutácia je navyše spojená s jedným spoločným predkom. Vedci sa domnievajú, že týmto predkom bol Európan z oblasti Čierneho mora, ktorý pravdepodobne žil pred 6 000 až 10 000 rokmi.

Podiel modrookých ľudí v Európe sa dnes pohybuje medzi 20 % a 40 %, zatiaľ čo na celom svete má modré oči len 8 % až 10 % ľudí. Modré oči sú najčastejšie v severnej Európe. Pomerne vysoké percento (27 %) modrookých ľudí v Amerike je čiastočne zásluhou Američanov s východoeurópskymi, írskymi a britskými predkami.

Vývoj farby očí zodpovedá migrácii našich predkov

Vedci predpokladajú, že vývoj farby očí zodpovedá migrácii našich predkov z teplejších do chladnejších klimatických oblastí. Dnes sa najširšia škála farieb očí nachádza medzi Európanmi, od svetlomodrej až po tmavohnedú. Dôvodom, prečo sú tmavé farby očí bežnejšie v teplejších klimatických oblastiach, ako je Ázia a Afrika, je melanín, ktorý chráni oči pred slnkom a poškodením UV žiarením.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov