TOP 10

Neuveríte! Čo o vás a vašich predkoch vraví farba vašich očí?

farba

videní: 3.5K

Lieskové oči sa často zamieňajú s hnedými

V závislosti od osvetlenia sa orieškové oči môžu zdať svetlohnedé. Obsahujú však viac rôznych odtieňov ako hnedé oči. V lieskových očiach môžeme zvyčajne vidieť zmes hnedej, zelenej a jantárovej farby, ktorá sa môže objaviť ako malé bodky alebo krúžky vo vnútri dúhovky. Ľudia s orieškovými očami majú mierne množstvo melanínu, ktorý zodpovedá za tieto zelené a hnedé odtiene. Túto farbu očí má približne 5 % ľudí.

Hoci sa prirodzene vyskytuje u všetkých rás, orieškové oči sú najčastejšie u ľudí blízkovýchodného, brazílskeho, španielskeho alebo severoafrického pôvodu. Ide o pomerne zriedkavú farbu očí, najmä u ľudí afrického a ázijského pôvodu. Väčšina ľudí narodených s touto farbou očí má pravdepodobne nejaké kaukazské korene.

Menej ako 1 % populácie má inú farbu očí

Farba ľudských očí sa môže vyskytovať vo fascinujúcich variantoch vrátane niektorých vzácnych prípadov ľudí s heterochrómiou, čo je zriedkavý stav, ktorý postihuje menej ako 1 % populácie. Vzniká v dôsledku nerovnomernej koncentrácie melanínu v očiach. To môže spôsobiť, že oči majú čiastočne alebo úplne odlišné farby. Existujú rôzne príčiny tohto stavu vrátane genetiky, niektorých zriedkavých syndrómov alebo fyzického poškodenia oka.

Pravé čierne oči neexistujú

Hoci sa niektorým ľuďom môžu zdať čierne oči, v prírode v skutočnosti neexistujú. Ľudia, ktorých oči vyzerajú čierne, majú veľmi tmavohnedé oči, ktoré takmer splývajú so zrenicami, takže vyzerajú čierne.

Dôvod, prečo by bolo prirodzene nemožné mať čierne oči, je ten, že čierne predmety majú tendenciu absorbovať viac UV žiarenia ako iné farby. Z tohto dôvodu by sme mali veľké problémy so slnečným svetlom, keby sme mali úplne čierne oči. To by spôsobilo problémy so zrakom a zhoršenie zdravia očí.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov