TOP 10

Neuveríte! Čo o vás a vašich predkoch vraví farba vašich očí?

farba

videní: 3.5K

Šedé oči má menej ako 1 % ľudí

Donedávna sa predpokladalo, že za farbu našich očí je zodpovedný jediný gén. Ukázalo sa však, že pri určovaní farby očí je v hre asi 16 génov, ktoré môžu vytvárať niektoré vzácne a jedinečné odtiene, ako je napríklad sivá. Hoci sa sivé oči môžu na prvý pohľad zdať “modré”, na rozdiel od čisto modrých očí majú tendenciu mať škvrny hnedej a zlatej farby.

Sivé oči má menej ako 1 % svetovej populácie, čo z nich robí jednu z najmenej bežných farieb očí. Odtiene sivých očí sa môžu líšiť od zelenkastej cez dymovú modrú až po orieškovo-hnedú, čo často závisí od prostredia, najmä od osvetlenia. Najčastejšie sa vyskytujú v severnej a východnej Európe.

Svetlookí ľudia majú lepšiu toleranciu bolesti

Podľa štúdie, ktorá sa týkala 58 tehotných žien, majú ženy so svetlými očami vyššiu toleranciu bolesti ako ženy s hnedými alebo orieškovými očami. Ženy s modrými a zelenými očami pociťovali počas pôrodu menej nepríjemných pocitov. Ďalšie zaujímavé zistenie sa týkalo popôrodnej depresie. Vďaka tomu, že mali menej melanínu, svetlooké ženy menej často pociťovali úzkosť a depresiu ako ženy s tmavými očami.

Zelená farba sa najčastejšie vyskytuje v severnej a strednej Európe

Zelené oči má len 2 % svetovej populácie, preto je táto farba najmenej rozšírená spomedzi prirodzených farieb očí. Hoci sa zelené oči môžu prirodzene vyskytovať u všetkých rás, približne 16 % ľudí so zelenými očami je germánskeho a keltského pôvodu. Presnejšie povedané, neuveriteľných 86 % ľudí z Írska a Škótska má zelené oči.

Jantárová farba očí patrí medzi najjedinečnejšie farby

Jantárové oči, často nazývané “zlaté oči”, patria do rodiny “hnedých” očí, ale majú niekoľko jedinečných vlastností. Od skupiny orieškových a hnedých očí ich odlišuje skutočnosť, že neobsahujú hnedé, oranžové ani zelené odtiene. Na rozdiel od lieskových očí, ktoré sa môžu javiť ako oči s nádychom rôznych farieb, je odtieň jantárových očí vždy čisto zlatý. Ľudia s jantárovou farbou očí majú často španielsky, juhoamerický, juhoafrický alebo ázijský pôvod.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov