Zaujímavosti

Lovci našli v Michiganskom jazere zachovalú loď z roku 1881

loď

videní: 2.1K

Loď, ktorá sa v roku 1881 potopila do hlbín Michiganského jazera, objavili lovci vrakov. Opísali ju ako “časovú kapsulu” minulosti, pretože sa rokmi zachovala vo veľmi dobrom stave.

Škuner (typ plachetnice) Trinidad, ktorý prepravoval obilie medzi Wisconsinom, Illinois a New Yorkom, našli v júli Brendon Baillod a Robert Jaeck. Loď sa im podarilo nájsť približne 16 kilometrov od pobrežia Wisconsinu. Loď našli dva roky potom, ako obaja námorní historici začali svoju misiu.

“Boli sme ohromení, keď sme videli, že nielenže na nej stále bola paluba, ale stále sa na nej nachádzali všetky skrinky so všetkým riadom a všetky veci posádky,” povedal Baillod pre New York Times. “Je to naozaj ako loď vo fľaši. Je to časová kapsula.”

Na palube lode bolo osem mužov, ktorí sa zachránili v záchrannom člne a v máji 1881 sa dostali do Algomy vo Wisconsine. “Lodný” pes išiel ku dnu spolu s vrakom.

Kapitánovi a posádke sa podarilo loď opustiť

“Kapitán a posádka okamžite unikli na lodnom člne a po boji s vlnami sa prechladnutá posádka dostala do Algomy (vtedy Ahnapee). Jedinou stratou na palube TRINIDAD bol lodný maskot, veľký novofundlandský pes, ktorý spal vedľa kachlí, keď sa loď začala potápať,” uviedla Wisconsinská historická spoločnosť.

Baillod a Jaeck použili správu, ktorú napísal John Higgins, kapitán lode, aby im pomohla lokalizovať oblasť na hľadanie vraku.

“Vrak lode patrí medzi najlepšie zachované vraky vo vodách Wisconsinu, pričom jej palubný domček je stále neporušený, obsahuje veci posádky a stále sú prítomné jej kotvy a palubné vybavenie,” uvádza sa v tlačovej správe o náleze lode.

Historická spoločnosť štátu Wisconsin pomohla prenajať podmorské plavidlo na preskúmanie vraku lode Trinidad a potvrdenie jeho polohy.

Loď bola pôvodne postavená v roku 1867. Slúžila na uľahčenie obchodu s obilím medzi horným Stredozápadom, Pensylvániou a New Yorkom. Podľa agentúry Associated Press sa 42 metrov dlhý škuner potopil s nákladom uhlia po tom, ako mu pri plavbe cez lodný kanál Sturgeon Bay v okrese Door vo Wisconsine presiakla do útrob voda. Loď údajne nebola dobre udržiavaná, čo prispelo k jej potopenu.

“Ak ste v 60. a 70. rokoch 19. storočia žili vo Filadelfii, Bostone alebo New Yorku a jedli chlieb, tak takmer určite bol vypestovaný vo Wisconsine a privezený na škuneri,” povedal Baillod pre Times.

Baillod povedal, že dúfa, že sa podarí vrak lode sprístupniť pre verejnosť. “Sú to zdroje, ktoré sú vo verejnej správe, vo vlastníctve verejnosti,” povedal. “Mali by byť viditeľné pre verejnosť.”

3D model lode, ktorý zverejnila spoločnosť Ship Wreck World, si môžete pozrieť nižšie

Zdroj: dailywire | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov