Tipy a triky

Čo presne hovorí opuch rôznych častí tela o vašom zdraví?

opuch

videní: 392

Čo presne hovorí opuch rôznych častí tela o vašom zdraví? Príležitostné opuchy v rôznych častiach tela z času na čas pociťujú mnohí z nás, často v dôsledku faktorov, ako je dočasné zadržiavanie tekutín alebo drobné zranenia. Ak sa však opuchy stávajú častým javom, môžu naznačovať základné problémy, ktoré si vyžadujú pozornosť.

Pretrvávajúce opuchy môžu byť znakom nerovnováhy v telesných systémoch, napríklad hormonálnych výkyvov, chronických ochorení, ako sú problémy so srdcom alebo obličkami, alebo dokonca niektorých liekov. Je dôležité rozpoznať, keď sa opuchy stanú pravidelným javom, a vyhľadať lekársku pomoc, aby sa určili základné príčiny a vyriešili prípadné zdravotné problémy.

 

 

Obsah je poskytovaný len na informačné účely a nie je určený ako náhrada lekárskeho poradenstva. V súvislosti so svojím zdravím a zdravotným stavom vyhľadajte poradenstvo u svojho lekára.

Čo presne hovorí opuch rôznych častí tela o vašom zdraví?

Opuchnutie očí

Pokožka v blízkosti očí je tenká a jemná. Niekedy sa u ľudí objavia opuchnuté oči, ktoré zvyčajne samé zmiznú. Ak sa to však stáva často, tu je dôvod:

  • Príliš veľa soli: Ak jete veľa soli, vaše telo môže zadržiavať vodu, čo spôsobuje opuchy. Je to bežné po slanom jedle, najmä ráno. Pokožka okolo očí je viac opuchnutá, čo vedie k opuchom pod očami alebo „kruhy“. Vaše telo sa prirodzene zbaví prebytočnej vody a časom sa opuchy zmenšia, zvyčajne v priebehu niekoľkých hodín alebo dlhšie.
  • Nedostatok spánku: Nedostatok spánku môže tiež spôsobiť opuchy pod očami spolu s poklesnutými viečkami, červenými očami a tmavými kruhmi. Medzi ďalšie príznaky patrí bledá pokožka a poklesnuté ústa.
  • Alergie: Alergie môžu spôsobiť hromadenie tekutiny v dutinách a okolo očí, čo vedie k opuchom pod očami.
  • Očná infekcia: Infekcia jedného alebo oboch očí alebo očných viečok môže spôsobiť opuch pod očami. Často sa začína v jednom oku, ale môže sa rýchlo rozšíriť aj do druhého.
  • Zablokované slzné kanáliky: Ak sú vaše slzné kanáliky zablokované, okolo očí sa môže hromadiť tekutina, ktorá spôsobuje opuch pod očami.
  • Gravesova choroba: Toto ochorenie, známe aj ako ochorenie štítnej žľazy, môže spôsobiť zmeny v tkanive okolo očí, čo vedie k opuchom pod očami.
  • Mononukleóza: Zmeny očí a zraku vrátane opuchov pod očami môžu poukazovať na mononukleózu, ktorá sa niekedy nazýva „choroba z bozku“, ale môže sa prenášať aj kýchaním a kašľom.

Opuch dolnej tretiny tváre

Ak máte opuchnutú bradu a líca a nie je to spôsobené prirodzeným tvarom tváre alebo priberaním, môže to mať nejaké príčiny:

  • Hypotyreóza: K tomu dochádza, keď štítna žľaza nevytvára dostatok hormónov pre vaše telo.
  • Cushingov syndróm: K tomu dochádza, keď vaše nadobličky produkujú príliš veľa hormónu kortizolu. Ľudia s týmto syndrómom môžu priberať a mať opuchnutú tvár. Medzi ďalšie príznaky patrí tuk okolo krku, hrb medzi ramenami, fialové strie a slabé svaly alebo kosti.
  • Sjögrenov syndróm: Je to dlhotrvajúci stav, pri ktorom imunitný systém napáda vaše sliny a slzné žľazy. Môže spôsobiť, že vaše líca budú vyzerať opuchnuté alebo zdurené kvôli zdureným slinným žľazám.
  • Lymfadenitída: Je to stav, keď jedna alebo viac lymfatických uzlín opuchne v dôsledku infekcie v ich blízkosti. Ak je infekcia v oblasti hlavy alebo krku, môže vám opuchnúť jedno alebo obe líca.
  • Slinné kamene: Ide o tvrdé vápenaté usadeniny, ktoré sa tvoria v slinných žľazách. Väčšinou postihujú ľudí vo veku od 30 do 60 rokov a častejšie sa vyskytujú u mužov.
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov