Zaujímavosti

Horúca čokoláda: Aké sú jej výhody? Mali by ste ju vôbec piť?

horúca čokoláda

videní: 239

Horúca čokoláda: Aké sú jej výhody? Mali by ste ju vôbec piť? Máte radi čokoládu? Možno ste vždy počuli, že konzumácia veľkého množstva čokolády pre vás nie je prospešná. Teraz im však budete môcť povedať, aké zdravotné výhody má každodenná konzumácia čokolády.

Tu budeme hovoriť o horúcej čokoláde. Horúca čokoláda je roztok z nastrúhanej alebo rozpustenej čokolády a mlieka alebo vody. Poleva zo šľahačky alebo marshmallows môže posunúť jej chuť na inú úroveň.

 

 

Bolo by zaujímavé vedieť, že je známa ako „kakao, pokrm bohov“. Bohatá chuť, príjemná a upokojujúca vôňa a zdravotné výhody úplne oprávňujú titul „jedlo bohov“, ktorý mu dali Mayovia. Horúca čokoláda má nielen podmanivú chuť a vôňu, ale aj niektoré zdravotné výhody.

Poďme si bez zbytočného preťahovania vypočítať zdravotné výhody horúcej čokolády.

Horúca čokoláda: Aké sú jej výhody? Mali by ste ju vôbec piť?

Horúca čokoláda

Antidepresíva

Horúca čokoláda sa prekvapivo konzumuje ako antidepresívum. Čokoláda obsahuje serotonín, neurotransmiter, ktorý pôsobí ako antidepresívum, takže si odporúčanou dávkou horúcej čokolády môžete uľaviť. Okrem toho spôsobuje aj produkciu endorfínov, ktoré sú hormónom potešenia a prírodným liekom proti bolesti.

Spúšťa mozgovú aktivitu

Čím je prívod krvi do mozgu regulovaný, tým efektívnejšie bude pracovať. Tento nápoj potenciálne pôsobí ako silné tonikum pri liečbe duševných porúch. Čokoláda má hlavné flavanoly, ako sú katechín a epikatechíny, ktoré sú mimoriadne užitočné na stimuláciu omráčeného mozgu.

Okrem toho tieto flavonoidy zvyšujú prietok krvi smerom k mozgu a dodávajú kyslík do jeho kľúčových častí pre ich aktívnu účasť. Demencia je v tomto ohľade kritická situácia spôsobená zníženým prietokom krvi do mozgu, čo vedie k poklesu duševnej činnosti. Pitie kakaa teda nielenže pomáha liečiť demenciu, ale aj zabraňuje vzniku akýchkoľvek neurodegeneratívnych porúch.

Neurodegeneratívne poruchy, ako je Alzheimerova choroba, sú tiež spôsobené zníženým prietokom krvi do mozgu. Bude zaujímavé vedieť, že pravidelné pitie horúcej čokolády spúšťa pamäť a schopnosť učiť sa. Nezabudnite vypiť šálku horúcej čokolády pred prípravou na skúšky.

Protinádorové činidlo

Jedným z ďalších významných využití horúcej čokolády je jej protirakovinové pôsobenie. Horúca čokoláda je obohatená o flavanoly, jednu z hlavných skupín flavonoidov, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny.

Tieto flavanoly majú antioxidačné vlastnosti a vďaka tejto vlastnosti majú liečebný účinok.

Tieto antioxidanty ďalej znižujú oxidačný stres tým, že neutralizujú voľné radikály prítomné v tele, ktoré môžu spôsobiť menší zápal alebo rakovinu.

Je dokázané, že flavanoly spolupracujú s ďalšími zložkami kakaa, ako sú prokyanidíny, a pôsobia ako antiproliferačné a chemopreventívne látky, ktoré sa používajú pri liečbe rakoviny hrubého čreva a prostaty.

Chudnutie

Neotierajte si oči. Čítate správne.

Áno, horúca čokoláda vám pomôže schudnúť. Ale skôr, ako si dáte misku čokolády, ujasnime si, že horúca čokoláda a čokoláda dostupná v obaloch sú dve rôzne veci.

Okrem toho si ľudia vždy mýlia horúcu čokoládu a čokoládu. Horúca čokoláda alebo kakao je tabuľka čokolády bez kakaového masla a cukru. Je to nízkokalorická pochúťka. Takže bez toho, aby ste prekročili miernu hranicu, môžete kakao jesť, keď ste na diéte.

 

 

Zubná starostlivosť

Áno, máte pravdu, tmavá čokoláda je vhodná na starostlivosť o zuby. Obsahuje viac ako 300 chemických zlúčenín, ktoré pôsobia proti zubnému kazu, tvorbe zubného povlaku a zubnému kazu.

Nezabudnite, že ide o horkú čokoládu, ktorá neobsahuje cukor.

K zubnému kazu dochádza väčšinou vtedy, keď baktérie premenia cukor na kyselinu, ktorá rozkladá zubnú sklovinu. Nedávne štúdie dokázali, že šupka z kakaových bôbov (CBH) je pri prevencii zubného kazu účinnejšia ako fluorid.

Doteraz sa CBH úspešne testoval na zvieratách. Nie je ďaleko deň, keď bude fluorid v zubných pastách a ústnych osviežovačoch nahradený CBH.

Okrem CBH teobromín obsiahnutý v kakau spevňuje vonkajší povrch a dodáva zubom lesk. Má tiež antibakteriálnu schopnosť ničiť mutácie streptokokov, ktoré sú známe zubným kazom.

Starostlivosť o pleť

Okrem iných výhod má horúca čokoláda aj flavonoidy, ktoré slúžia ako ochrana pred UV žiarením. Z tohto dôvodu sú ľudia, ktorí užívajú horkú čokoládu, menej náchylní na spálenie pokožky.

Horúca čokoláda obsahuje veľa antioxidantov, a preto znižuje možnosť poškodenia kožných buniek voľnými radikálmi tým, že ich neutralizuje.

Sexuálne výhody

Každá potravina, ktorá vzbudzuje sexuálnu túžbu, je známa ako afrodiziakum. Horúce kakao alebo horúca čokoláda sa označujú za afrodiziakum.

Regulácia krvného obehu

Je dokázané, že kakao je plné prirodzene sa vyskytujúcich polyfenolických zlúčenín nazývaných flavonoidy. Tieto zlúčeniny majú protizápalové, antioxidačné, antiproliferačné, antiagregačné a mnohé ďalšie schopnosti, ktoré prispievajú k jeho liečebnému charakteru.

Vďaka prítomnosti flavanolov v horúcej čokoláde vyrovnáva horúca čokoláda dostupnosť oxidu dusnatého (NO) u zdravých osôb. U pacientov s hypertenziou príjem kakaa zvyšuje biologickú dostupnosť NO, ktorý je zodpovedný za vazodilatáciu a zlepšuje prietok krvi.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov