Zaujímavosti

Režim lietadla: Čo sa stane, ak ho počas letu nepoužijete?

režim lietadla

videní: 828

A čo Wi-Fi v lietadle?

Väčšina leteckých spoločností dnes ponúka Wi-Fi počas letu ako platenú službu. Prečo teda nezasahuje do komunikácie v lietadle? Keďže Wi-Fi funguje skôr na základe satelitných ako rádiových signálov, nepripája sa na veže mobilných telefónov na zemi.

To znamená, že ak ste ochotní za ňu zaplatiť – a prípadne sa zmieriť s pomalou alebo nepravidelnou rýchlosťou pripojenia – môžete počas letu streamovať video, surfovať na internete a sťahovať dáta.

Na vnútroštátnych letoch v USA však nemôžete telefonovať pomocou programov ako sú Skype, WhatsApp alebo FaceTime. Predpokladáme, že to má veľa spoločného s obavami odvetvia z rozptyľovania a vyrušovania cestujúcich, najmä tých, ktorí sa rozhodnú viesť všetky hovory cez hlasitý odposluch.

Čo sa stane, ak telefón neprepnete do režimu lietadla?

Ak zabudnete prepnúť telefón do režimu lietadla alebo sa zámerne pokúsite nedodržať pravidlá, pravdepodobnosť katastrofy je malá. Dôsledky chyby by však mohli byť smrteľné, preto to nechcete riskovať.

Komerčný pilot Ryan vysvetľuje, že piloti používajú rádiové výškomery lietadla na zistenie presnej výšky lietadla nad terénom pod ním. Na tieto údaje sa spoliehajú najmä počas priblíženia na pristátie, keď je veľmi nízka viditeľnosť v dôsledku hmly, sneženia alebo iného zlého počasia.

“Lietadlá, ktoré sú schopné vykonávať postup “automatického pristátia”, pri ktorom autopiloti lietadla pristávajú bez riadiacich vstupov od pilotov, musia mať spoľahlivé informácie z rádiových výškomerov, inak by tieto pristátia za zníženej viditeľnosti neboli možné,” hovorí Ryan.

“Obávame sa, že ak zariadenie cestujúceho podporujúce 5G nie je v režime lietadla, mohlo by spôsobiť zachytenie falošného signálu anténou rádiového výškomeru lietadla. To by mohlo spôsobiť chybný údaj o výške lietadla nad dráhou. Ako si viete predstaviť, mohlo by to mať desivé následky.” A nezáleží na tom, či ide o jedného človeka alebo viacerých, ktorí ignorujú pravidlá – stačí jeden chybný signál a nesprávna kombinácia okolností, aby došlo ku katastrofe.

Šetrí režim lietadla batériu?

Ak vás bezpečnostné dôsledky neprepnutia do režimu lietadlo nedesia, zvážte toto: Prijímanie a odosielanie bezdrôtových signálov je jedným z najväčších zdrojov vybíjania batérie mobilného telefónu.

Prepnutie do režimu lietadla teda šetrí spotrebu batérie jednoducho preto, že s telefónom nemôžete robiť toľko vecí ako pri bežnom pripojení. Úspora batérie sa líši od zariadenia k zariadeniu, ale používanie režimu lietadla počas letu znamená, že keď pristanete, budete mať väčšiu šancu, že vám batéria vystačí na zavolanie blízkym alebo taxíka, skontrolovanie e-mailu alebo nájdenie cesty do hotela.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov