Zaujímavosti

Režim lietadla: Čo sa stane, ak ho počas letu nepoužijete?

režim lietadla

videní: 790

Je režim lietadla nevyhnutnou nepríjemnosťou alebo leteckým mýtom? Odhaľujeme jeho vedecké pozadie a vysvetľujeme, prečo ho (stále) musíte používať na svojom mobilnom telefóne.

Ak ste leteli komerčným letom viac ako párkrát, poznáte to. Keď dvere lietadla po zatvorení vydajú ten známy zvuk “buchnutia” a studený vzduch začne prúdiť zhora, letuška dá cestujúcim pokyn, aby prepli svoje telefóny do režimu “lietadlo”. A hoci je ťažké odpojiť sa, najmä počas letu, ktorý trvá viac ako pár hodín, režim lietadla je nevyhnutnou nepríjemnosťou. Čo je to vlastne režim lietadla a prečo ho letecké spoločnosti vyžadujú? Prečítajte si tieto zaujímavé informácie o lietadlách.

Režim lietadla: Čo to je a čo sa stane, ak ho počas letu nepoužijete?

 

Čo je režim lietadla?

Režim lietadla (niekedy nazývaný “letový režim”) je nastavenie smartfónu, ktoré dočasne pozastaví signály a Wi-Fi, hoci zvyšok zariadenia zostane plne funkčný.

  • V telefónoch so systémom Android sa režim lietadla aktivuje tak, že z hornej časti obrazovky dvakrát potiahnete prstom nadol a otvoríte panel Nastavenia. Tam uvidíte ikonu lietadla. Keď ju aktivujete, telefón sa prepne do režimu lietadla.
  • Na iPhone sa ikona režimu lietadla nachádza v Ovládacom centre. Môžete sa k nemu dostať potiahnutím prstom buď z pravého horného rohu nadol, alebo z dolného rohu nahor, v závislosti od veku a modelu telefónu.

Čo sa stane, keď prepnete telefón do režimu lietadla? Telefón prestane prijímať rádiové signály, ktoré vám umožňujú odosielať alebo prijímať textové správy alebo hovory, pristupovať na webové stránky alebo webové e-maily, ako je napríklad Gmail, alebo preberať dáta. Už stiahnuté textové správy, ako aj iné uložené informácie však môžu byť prístupné; to zahŕňa všetky dokumenty, hry, hudbu alebo filmy, ktoré ste už uložili do zariadenia.

Prečo je potrebný režim lietadla?

Rovnako ako aerodynamika a veda o letectve, ani dôvody vyžadovania režimu lietadlo nie sú jednoduché. V skratke však možno povedať, že “režim lietadla sa vyžaduje na zmiernenie prípadného rušenia citlivých systémov lietadla,” vysvetľuje Ryan C., pilot komerčnej leteckej spoločnosti, ktorý si želal zostať v anonymite. Ide o komunikačné a navigačné systémy, ktoré využívajú rádiové frekvencie vysielané zo zeme.

Vysvetľuje, že sú najzraniteľnejšie voči rušeniu rádiových signálov, pretože tie isté frekvencie používajú mobilné telefóny a tablety. “Rádiá pre Wi-Fi, Bluetooth, hlasové volania, 3G, 4G a 5G dáta využívajú rôzne časti rádiového frekvenčného spektra.”

Problém nastáva, keď sa presluchy alebo rušenie susedných kanálov (ACI) stanú problémom. “ACI v podstate znamená, že jeden rádiový prijímač môže neúmyselne zachytiť vysielanie z vysielača na blízkej frekvencii,” hovorí Ryan. Toto vysielanie môže rušiť zamýšľaný signál.

Používa analógiu, ako keď počúvate analógové FM rádio v aute a nemôžete jasne počuť skladbu, pretože ste zachytili vysielanie z inej stanice, ktorá vysiela na blízkej frekvencii. V lietadle, ak piloti navigujú na zložité pristátie alebo ak je na palube alebo na zemi veľmi reálna núdzová situácia, ich komunikačné linky s pozemnou kontrolou musia byť čisté a otvorené a chybný hovor z mobilného telefónu to môže ohroziť.

Ryan hovorí, že režim lietadla sa stal “výrazne dôležitejším” po zavedení 5G viacerými poskytovateľmi mobilných služieb. Hoci lietadlá lietajú až do výšky 40 000 stôp na oblohe, “po prvýkrát,” vysvetľuje, “signály generované pozemnými anténami a zariadeniami 5G ľudí môžu spôsobiť rušenie v najkritickejšom čase letu,” pretože sú veľmi blízko signálov používaných rádiovými výškomermi lietadla, ktoré odrážajú rádiový signál od zeme a potom späť do antény lietadla.

Rušivý signál by tak mohol najmä počas klesania a pristávania sťažovať pilotom rozoznanie, ako ďaleko je lietadlo od zeme – čo nie je situácia, do ktorej by sa niekto chcel dostať.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov