Zaujímavosti

Ako vlastne funguje internet?

internet

videní: 358

Ako vlastne funguje internet? To sa dozvieš v dnešnom článku. Práve vďaka nasledujúcim riadkom dokážeš načítať našu webovú stránku.

Približne 65 percent svetovej populácie má prístup k internetu, ale ako vlastne internet funguje pri vyhľadávaní a získavaní údajov?

Internet je spolupráca medzi počítačmi na celom svete (hoci niektoré krajiny obmedzujú prístup). Keď zadáš URL (webovú adresu), napríklad https://www.topdesat.sk, tvoj počítač musí najprv zistiť, s ktorým počítačom sa má začať rozprávať.

 

1. Každý počítač má jedinečnú adresu IP (internetový protokol), ktorá pozostáva zo sady čísel oddelených bodkami. Aby si našiel správnu IP adresu z adresy URL, tvoj počítač sa najprv spojí so servermi DNS (systém názvov domén), ktoré prenesú požiadavku na vyššiu hierarchiu, kým sa nezistí každá sada čísel, aby sa získala IP adresa.

2. Tvoj počítač teraz začne nadväzovať spojenie s touto adresou, čo je proces, ktorý zahŕňa reťazec počítačov, ktoré všetky odovzdávajú údaje medzi tvojim počítačom a serverom, ktorý je hostiteľom požadovanej webovej stránky. Reťaz je optimalizovaná tak, aby sa minimalizoval počet krokov a potenciálnych chýb, čím získavať najvyššiu a najspoľahlivejšiu rýchlosť.

3. Po vytvorení spojenia môže tvoj počítač komunikovať so serverom, ktorý ti poskytne požadované údaje – napríklad vtipné video s mačkou. Obaja hovoria jazykom internetu: TCP/IP (transmission control protocol/internet protocol). Malé pakety údajov sa odosielajú v tomto jazyku, ktorý bol špeciálne navrhnutý na kontrolu chýb a zabezpečenie správneho doručenia všetkých údajov.

Tvoj počítač tiež vie, že server sa riadi protokolom HTTPS (hypertext transfer protocol secure) – prvou časťou adresy URL – takže keď spojí pakety a uvidí webovú stránku HTML (hypertext markup language), vie, ako má zobraziť obsah webovej stránky.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov