Zaujímavosti

Hlúpe mýty, ktorým ľudia veria dodnes

hlúpe mýty

videní: 1.2K

Hrať mŕtveho počas útoku medveďa

Ak na vás zaútočí medveď, je dôležité rýchlo premýšľať. Ak ste niekedy počuli o hre na mŕtveho, nie je taká účinná, ako si myslíte. Pravda leží niekde uprostred, pretože to závisí od typu medveďa. Ak čelíte samici grizlyho, ktorá chráni svoje mláďatá, potom hra na mŕtveho *môže* fungovať. Ale v prípade akéhokoľvek typu dravého medveďa, medzi ktoré patrí aj medveď čierny, táto stratégia nemá šancu na úspech. Keďže odborníci tvrdia, že pred medveďom sa nedá ujsť, jediné, čo nám zostáva, je bojovať. Ako sa vám pozdávajú vaše šance?

Život si musíš premyslieť do svojej tridsiatky

V závislosti od toho, kde žijete, sú 18. a 21. narodeniny zvyčajne veľkou udalosťou. V posledných desaťročiach sa k nim pridala aj tridsiatka. Vníma sa ako prelomový vek, v ktorom by ste mali mať vyriešené hlavné časti svojho života, ako je práca, vzťahy a bývanie. Je to však mýtus. Tridsiatka často znamená pravý opak: objavenie toho, kto naozaj ste a čo od života naozaj chcete.

Pravidlo 5 sekúnd

Väčšina z nás by si to nerada priznala. Upadne vám kúsok jedla na zem a vy premýšľate, čo ďalej. Mali by ste ho vyhodiť do koša? Alebo sa dá ešte zachrániť? Známe je takzvané “pravidlo 5 sekúnd”. Tvrdí, že jedlo je bezpečné na konzumáciu ešte 5 sekúnd po tom, ako ho zhodíte. Je to také bežné, že vedci uskutočnili rozsiahly experiment, aby mu prišli na koreň. Štúdia zahŕňala 128 rôznych scenárov s rôznymi povrchmi, typmi potravín a dĺžkou kontaktu.

Výsledky? Baktérie môžu kontaminovať potraviny okamžite. Vyskytli sa určité rozdiely, napríklad čím je jedlo vlhšie, tým viac baktérií sa na ňom zachytí. Záverom však bolo, že konzumácia akéhokoľvek jedla po dopade na podlahu vás môže vystaviť vážnemu riziku vzniku rôznych chorôb prenášaných potravinami. Pokiaľ ide o hlúpe mýty súvisiace s potravinami, číslo jedna je asi najväčší, a ak ste niekedy mali akné, budete sa chcieť držať pri ňom.

Žaby vyskakujú z vriacej vody

Pravidlo 5 sekúnd je v kuchyni celkom bežné. Niečo oveľa menej bežné je varenie žaby. Mýtus o tom, čo sa stane so žabou, keď ju vložíte do vriacej vody, sa však nejako stal dosť populárnym. Podľa tohto mýtu žaba vyskočí z vriaceho hrnca okamžite, ale ak pomaly zvyšujete teplotu vody, zostane vo vode, kým sa neuvarí. Je to dosť silná metafora na pomalé zavádzanie zmien. Ale hoci by to mohla byť dobrá lekcia manažmentu, v realite neobstojí. Hneď ako žaba pocíti, že je jej príliš horúco, vyskočí z vody.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov