Zaujímavosti

Predmety: Tajomstvá každodenných predmetov odhalené!

predmety

videní: 4.2K

Šípky na trávnik

Možno ste dosť starí na to, aby ste si pamätali šípky na trávniku. Mali kovové hroty a hádzalo sa nimi v záhradách po celej Amerike a dokonca aj u nás na Slovensku. Deti sa zabávajú. Kovové hroty so závažím. Asi tušíte, kam to smeruje, a je to dosť tmavé. Šípky na trávu, ktoré boli verejnosti predstavené v 50. rokoch 20. storočia, sa zdali byť populárne najmä v 80. rokoch 20. storočia.

Korene tejto hry, pri ktorej sa snažíte hodiť šípku tak, aby dopadla do stredu kruhu, však siahajú až do roku 500 pred naším letopočtom, do čias starých Grékov a Rimanov. Nehrali hru, ale ovládali starovekú zbraň známu ako plumbata. Vďaka spojitostiam s extrémnym násilím môžete vidieť, ako sa veci vyvíjali v dvadsiatom storočí. V roku 1987 bola sedemročná Michelle Snowová nešťastnou náhodou zasiahnutá do hlavy šípkou na trávu. Zomrela a táto srdcervúca tragédia viedla jej otca Davida ku kampani proti predaju šípok na trávu. Bol úspešný a dosiahol zákaz tohto výrobku v USA a Kanade.

Listerine

Ako všetci vieme, Listerine sa naleje do úst, potom sa kloktá a vypľuje. Mätovo svieži dych, práca je hotová. Je to však všetko, čo môžete s Listerinom urobiť? Existuje už od konca devätnásteho storočia a bol pomenovaný podľa priekopníckeho chirurga Sira Josepha Listera. Práve jemu vďačíme za antiseptikum, ktoré s veľkým úspechom používal na operačnom stole.

Verte či nie, boli časy, keď sa ľudia operovali bez ohľadu na baktérie a infekcie! Listerova práca viedla k výrobe lieku Listerine. V tých časoch sa táto látka nepoužívala len na zápach z úst. Mohli ste s ňou čistiť aj podlahy. Mohli ste ju použiť aj na lupiny a údajne si poradila aj s chorobami, ako je kvapavka. Myslím, že namiesto toho, aby ste si ju rozpustili v ústach, vzali ste si… na druhej strane, nechcem na to myslieť!

Hugo Boss

Značku Hugo Boss poznáte vďaka jej lesklým reklamám a prepojeniam s celebritami. Možno máte dokonca vo svojom šatníku veci značky Hugo Boss. V takom prípade si vás pozrite, vy módni fajnšmekri! Vráťte sa však takmer o storočie späť a uvidíte niektoré modely, ktoré neboli také žiadané. Ibaže by ste boli nacista! Spoločnosť s nadšením vyrábala uniformy pre Hitlerových verných vojakov.

V skutočnosti je história firmy spätá s nástupom nacizmu. Z výrobnej linky zišli hnedé košele a k nim sa pridali aj odevy s povestným hákovým krížom. So zamestnancami sa zaobchádzalo zle, keďže dopyt po führerovej vojnovej mašinérii vyčerpával zdroje krajiny. Hoci sa Hugo Boss snažil od nacistov dištancovať, zistilo sa, že podporoval obludný režim, ktorý v roku 1945 padol.

Grahamové sušienky

Toto občerstvenie má prekvapivú príchuť, ktorá vám môže zanechať nepríjemnú chuť v ústach. Grahamove sušienky majú svoj názov po Sylvestrovi Grahamovi, americkom duchovnom a puritánovi. Usúdil, že ľudia sa príliš zaoberajú sexuálnymi záležitosťami, a tak vyrobil chrumkavú alternatívu. Jeho sušienky mali hriešnikov odviesť od telesných pôžitkov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov