Tipy a triky

8 malých vecí, ktoré môžeme spraviť a zachrániť tak včely pred vyhynutím

včely

videní: 712

Včely sú chrbtovou kosťou životného prostredia tak, ako ho poznáme. Tomuto malému, no extrémne dôležitému hmyzu de facto môžeme ďakovať za to, že máme čo jesť. No napriek tomu sa voči včelám nesprávame tak, ako by si to zaslúžili…

“Viac ako 20 000 druhov včel po celom svete je najdôležitejšou skupinou opeľovačov pre poľnohospodárstvo a voľne rastúce rastliny,” povedal zástupca organizácie Honeybee Conservancy pre portál Bored Panda. Včely sú zodpovedné za to, že na našich stoloch máme také potraviny, ako napríklad zemiaky, mandarínky, jablká a podobne. “Každá tretia potravina, ktorú máme v obchodoch, vznikla vďaka včelám,” dodal zástupca.

 

 

Bohužiaľ, napriek tomu, aké drahocenné včely sú pre náš ekosystém, narastá obava v súvislosti s ich počtom a tým, čo to znamená pre našu budúcnosť. “Počet včiel klesá z rôznych dôvodov, vrátane pesticídov, chorôb a meniacej sa klímy,” vysvetlil zástupca organizácie pre ochranu včelstiev. To je dôvod, prečo sa rôzne organizácie a dobrovoľníci združujú, aby pomohli našim malým opeľovačom či už rozširovaním povedomia, alebo aj aktívnymi činnosťami. Avšak pre včely môže niečo spraviť každý z nás. Tu je 8 spôsobov, ako im môžeš pomôcť aj ty.

1. Zasponzoruj včelí úľ

Ak by si si chcel založiť vlastný úľ, no nemáš na to podmienky, možnosťou je sponzorovať iniciatívy, ktoré podporujú včelstvá.

2. Podpor svojho lokálneho včelára

Ďalšou alternatívou je podpora miestneho včelára. To môžeš spraviť napríklad nákupom včelích produktov priamo od včelárov. Väčšina z nich určite predáva med alebo včelí vosk, no niektorí vyrábajú aj mydlá či pleťové vody. A navyše, kvalita medu je neporovnateľne lepšia!

3. Zasaď strom

Vedel si, že včely milujú stromy rovnako ako kvety? Väčšinu nektáru dokonca získavajú práve zo stromov. Tie sú pre ne nielen výborným zdrojom jedla, ale aj stavebného materiálu, z ktorého si potom vytvárajú hniezda.

4. Sprav si záhradku

Ak nemáš možnosť zasadiť strom, skús to s menšou záhradou, v ktorej včelám poskytneš miesto na odpočinok a zdroj potravy. Ako spraviť kvetinovú záhradku tak, aby bola pre včely ideálna? Vyhni sa hybridným kvetinám, ktoré môžu byť sterilné a majú malý alebo žiadny nektár alebo peľ; uprednostni radšej trvalky pred sezónnymi kvetmi a druhy kvetov príliš nestriedaj – včely majú totiž tendenciu sústreďovať svoju pozornosť na rovnaké, respektíve podobné kvety.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov