videní: 2.2K
Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je stav, ktorý spôsobuje, že krv prúdi tepnami pod vyšším tlakom, ako je normálne. Môže poškodiť vaše tepny a viesť k mŕtvici a srdcovým ochoreniam. Je to bežné zdravotné ochorenie u väčšiny dospelých, pričom tento stav môže často zostať roky nezistený. Dá sa zlepšiť udržiavaním zdravej hmotnosti a konzumáciou potravín bohatých na živiny, ktoré otvárajú cievy a zbavujú telo prebytočného sodíka.
Ak hľadáte prirodzené spôsoby boja proti hypertenzii, zvážte niektoré zdravé, chutné a srdcu priateľské potraviny. Vieme, že krvný tlak možno znížiť vyhýbaním sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu a konzumáciou čerstvého ovocia, zeleniny a odtučneného alebo nízkotučného mlieka a mliečnych výrobkov. Tu je desať potravín, ktoré vám pomôžu v boji proti hypertenzii a vďaka ktorým sa budete každý deň dobre stravovať.
Krvný tlak: Potraviny, ktoré ho pomôžu znížiť
Banány
Banány sú nielen chutné, ale pomáhajú aj znižovať riziko mŕtvice a srdcových ochorení. Majú najvyšší pomer draslíka k sodíku. Draslík sa často odporúča ľuďom užívajúcim diuretiká. Takže konzumácia jedného až dvoch banánov denne môže pomôcť obnoviť aj hladinu cukru v krvi.
Nesolené slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka sú tiež skvelým zdrojom horčíka. Štvrť šálky týchto semienok je výživná desiata – ale nezabudnite si ich kúpiť nesolené, pretože solené slnečnicové semienka majú vysoký obsah sodíka, ktorému sa chcete vyhnúť.
Horká čokoláda
Štúdia uverejnená v júlovom vydaní Journal of the American Medical Association (JAMA) z roku 2007 naznačuje, že denná konzumácia malého množstva horkej čokolády pomáha znižovať krvný tlak. Je známe, že flavanoly, ktoré sa nachádzajú v horkej čokoláde, zlepšujú viaceré dôležité kardiovaskulárne rizikové faktory a tiež znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Horká čokoláda je tiež super potravinou, ktorá zlepšuje náladu.