Zaujímavosti

90. roky: Detské aktivity, ktoré sú teraz vzácne a nostalgické

90. roky

videní: 5.5K

Vlastniť, hrať a milovať úplne prvú konzolu Playstation

Áno, ľudia, boli sme prví. A tieto prvé Playstationy zmenili naše svety! Sony Playstation, ktorý bol vydaný v Japonsku v roku 1994 a potom v Severnej Amerike v roku 1995, bol v skutočnosti plánovaný v spolupráci so spoločnosťou Nintendo. 90. roky boli obdobie, kedy sa spoločnosť Nintendo oddelila od Sony a nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Philips.

Playstation sa považoval za vysoko rizikový počin, pretože išlo o prvý skutočný pokus o 3D hry. Čierna farba diskov bola prekvapivo zvolená len na estetické účely. Crash Bandicoot mal byť pôvodne vombat. Okrem toho mal systém PS1 dvoch neúspešných maskotov. Prvým bol Polygon Man, hlava zložená z tvarov na zobrazenie obrysov 3D efektov, a druhým Toro, neznáma postava bielej mačky, ktorá zostala v Japonsku.

Čakanie na reklamné prestávky, aby ste vstali z gauča

Dnes je jednoduché prerušiť obľúbený program, ak sa chcete najesť, napiť, navštíviť toaletu alebo urobiť čokoľvek iné. Vtedy sme museli čakať na reklamné prestávky a behať ako o život, aby sme všetko stihli, kým sa program opäť začne. Pozitívom bolo, že ak ste boli rýchli, mohli ste si urobiť misku popcornu a stihnúť sa vrátiť, len čo sa skončili reklamy.

A ak ste zmeškali svoj program a neplánovali ste si ho dopredu nahrať na VHS, bolo to jednoducho zlé. Bol stratený v čase a v spomienkach vašich priateľov na to, čo sa počas epizódy stalo. A keď si súrodenec nahral náš obľúbený seriál na pásku, mali sme epické hádky – jedna z najväčších nevýhod starých dobrých systémov VHS.

Dni čakania na získanie našich fotografií späť

Keď už sme pri našich jednorazových fotografiách – musím povedať, že mi chýba toľko skutočných fotografií v dome. Dnes sú všetky bezpečne uložené na externých pevných diskoch. Nechýba mi však, že musím na tie fotky čakať.

90. roky bolo obdobie, kedy ak ste si našetrili vreckové na jednorazový fotoaparát, mohli ste sa s kamarátmi odfotiť a doručiť spomínaný fotoaparát do drogérie. Potom ste museli čakať niekoľko dní, kým ste si ich mohli ísť vyzdvihnúť. Zdalo sa, že to trvá celú večnosť! A vždy bolo prekvapením, ako dopadli – teda ak dopadli. Obrázky boli často rozmazané a hrozné a pri polovici z nich sme mali zatvorené oči! Predstavte si, že ste sa nemohli pozrieť na zlé obrázky a vymazať ich skôr, ako ste okamžite urobili novú fotografiu. Dnes je to neslýchané.

Používanie jednorazových fotoaparátov

Predtým, ako sme všetci mali v bedrových vreckách profesionálne fotoaparáty s vysokým rozlíšením, do ktorých sa zmestili stovky fotografií, sme mohli na jeden zvitok filmu urobiť len približne 25 fotografií. To bolo vtedy, ak ste si mohli dovoliť poriadny fotoaparát.

Väčšina z nás sa musela uspokojiť s fotoaparátmi na jedno použitie, 90. roky boli pre tieto fotoaparáty obrovské. Stali sa medzi deťmi a tínedžermi pomerne obľúbené, pretože boli cenovo dostupné a stačilo urobiť len niekoľko fotografií, kým ich mama mohla odviezť do miestnej drogérie na vyvolanie. Navyše boli za rozumnú cenu, takže sme si ich mohli ľahko kúpiť z nášho vreckového. Dnes sú však jednorazovky určené skôr pre experimentálne a úzko špecializované publikum.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov