Zaujímavosti

90. roky: Detské aktivity, ktoré sú teraz vzácne a nostalgické

90. roky

videní: 5.3K

90. roky – Detské aktivity, ktoré sú teraz vzácne a nostalgické: Pred viac ako dvadsiatimi rokmi bol jediným zariadením s obrazovkou, ktoré upútalo pozornosť detí rovnako ako smartfón, Gameboy – alebo Game Gear, ak ste boli na strane spoločnosti SEGA. Ale ani vtedy sa čas strávený pri vreckových videohrách nevyrovnal hodinám, ktoré dnes deti trávia na sociálnych sieťach a v iných aplikáciách. Čo teda robili s voľným časom, ak ich nehypnotizovali mémy, virálne klipy alebo najnovšia mánia TikTok?

No, mali sme pevné linky, kiná a vysielačky. Používali sme nohy a chodidlá, aby sme sa dostali, kamkoľvek sme chceli, a 90 % času sme trávili vonku. Bavili sme sa, nadväzovali priateľstvá a spoznávali svet bez internetu.

90. roky dnes ožijú, sme tu, aby sme vám pripomenuli 25 nostalgických detských aktivít z 90. rokov, ktoré sú dnes vzácne.

90. roky: Detské aktivity, ktoré sú teraz vzácne a nostalgické

Prvé používanie internetu

Boli sme prvou generáciou, ktorá používala internet. Hoci bol celosvetový web technicky vynájdený v roku 1989, 90. roky boli jeho skutočným rozbehom. V skutočnosti sa počet webových stránok na celom svete zvýšil z iba 130 v roku 1991 na viac ako 100 000 v roku 1996.

A áno, viem, že dnešné deti majú internet, ale my sme boli prvá generácia, ktorá ho používala. Iste, museli sme používať vytáčané pripojenie (čo bolo samo o sebe nočnou morou) a trvalo celú večnosť, kým sa načítali aj tie najzákladnejšie webové stránky, ale internet bol úžasný. To bolo vtedy, keď sme mali čas sa naň dostať. Ak sme mohli, museli sme počkať, kým niekto dokončí svoj telefonát. Okrem toho, ak ste sa niekedy neskoro v noci vkradli dnu, aby ste sa prihlásili a mohli si na druhý deň pospať, pochopíte a spomeniete si na ten intenzívny strach z čakania, či ten nadpozemský zvuk zobudí vašich rodičov. Rozšírila nám však obzory a otvorila svet do takej miery, že si dnes bez nej nevieme predstaviť život.

Používanie máp a prežívanie strašných roadtripov

Ak sa vaši rodičia rozhodli pre rodinný výlet, nemali k dispozícii navigáciu, ktorá by im pomohla. Boli závislí od papierových máp, čo často viedlo k tomu, že sa stratili alebo sa vydali na neočakávané obchádzky. A tieto obchádzky sa často stali našimi najlepšími spomienkami na dovolenku. Ale tu sa zastavte; viem, čo si myslíte: jasné, každý musí niekedy v živote absolvovať výlet. Ale predstavte si všetko, čím na cestách opovrhujete, a potom si spomeňte, že sme to robili bez akýchkoľvek obrazoviek. A mnohí naši rodičia fajčili! Nebola to zábava tráviť hodiny v aute a vdychovať pasívny dym!

Nielenže sme nemali sofistikované alternatívy mobilných hier, ako je PSP alebo 3DS, ale dlho neexistoval ani spôsob, ako si vo vozidlách prehrávať akékoľvek filmy. Pamätajte si, že MP3 prehrávače boli ešte ďaleko, takže najlepšou voľbou bola kopa kaziet a Walkman vašich rodičov. Verte mi, že každé dieťa 90. rokov má niekoľko hororových príbehov z ciest.

Všetky triky, ktoré sme používali na udržanie prehrávania našich CD

Keď sa objavili disky CD, okamžite sme si uvedomili, že sú oveľa lepšie ako kazety, ale boli strašne náročné. Ak ste CD nevrátili do obalu hneď po vybratí z prehrávača, doslova na ňom naskočili škrabance. Nežartujem! Alebo možno trochu preháňam.

Aby sme naše poškriabané a nepoškriabané CD prehrávali bez preskakovania, vymysleli sme niekoľko trikov a navzájom sme sa o ne podelili. Silné fúkanie do CD prehrávača a drhnutie košele o CD boli spoločensky akceptované spôsoby, ako prinútiť CD hrať bez preskakovania. Môj úplne najobľúbenejší spôsob, ktorý používam dodnes, však spočíva v jemnom vtieraní zubnej pasty do drážok CD, ponechaní jej stvrdnutia a následnom jemnom zmytí zubnej pasty. Funguje to ako kúzlo.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov