Zaujímavosti

Ako funguje zabezpečená telefónna linka?

linka

videní: 1.5K

Všetci sme videli tie banálne špionážne akčné seriály a filmy, kde po odhalení sprisahania musí agent upozorniť Biely dom, aby zmaril bezprostredný útok na svoj národ. Ako ale v skutočnosti funguje takáto zabezpečená telefónna linka?

Pre teba určite nebude žiadnym prekvapením, ak ti poviem, že vo filmoch zabezpečená telefónna linka funguje odlišným spôsobom. V reálnom svete sú bezpečné telefonáty určené na ochranu volajúceho pred odpočúvaním.

 

 

Ako funguje zabezpečená telefónna linka?

To sa dá dosiahnuť pomocou šifrovacej technológie, ktorá pracuje v tandeme na oboch koncoch hovoru. Predtým, ako telefón vyšle svoje signály po linke, šifrovanie ich rozhodí, aby boli úplne nepochopiteľné, ak niekto fyzicky klepne na vodiče pevnej linky alebo na diaľku zachytí rádiové vlny mobilného telefónu.

Kľúčové je však to, že telefón legitímneho príjemcu už má kľúč potrebný na odblokovanie všetkých tých zakódovaných nezmyslov a ich opätovné zostavenie do zrozumiteľných zvukových balíkov alebo textových správ. To všetko sa deje automaticky a plynulo, takže hovor nie je prerušovaný ani neseká. Existujú dva spôsoby, ako dosiahnuť toto šifrovanie typu end-to-end – prostredníctvom softvéru alebo hardvéru.

Ako softvér je táto záhadná technológia v dnešnej dobe skutočne úplne bežná. Aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní Facebook, ju používa a rovnako tak aj mnoho ďalších aplikácií na odosielanie správ zo smartphonov. Znamená to teda, že tvoj iPhone je skutočne bezpečný telefón? No, radšej netlač na pílu. Používanie zabezpečených aplikácií na odosielanie a prijímanie hovorov a textových správ nemusí byť také bezpečné, ako si myslíš.

Ako funguje zabezpečená telefónna linka?

 

 

Ak máš v telefóne napríklad malvér, potom by hackeri mohli byť schopní počúvať tvoje hovory. Existuje teda otázka, aké prísne bezpečné môže byť šifrovanie prostredníctvom softvéru pre smartphony, ale je to určite lepšie, ako iba bežné telefónne signály používať na volanie.

Preto je pravdepodobné, že druh hovorov typu „prepojte ma k prezidentovi“, využíva technológiu hardvérového šifrovania. Prezident má fyzický telefón, ktorý nie je štandardným typom zariadenia. Má dešifrovacie prostriedky zabudované priamo do hardvéru a nie do softvéru, a môže komunikovať s inými podobne zostavenými telefónmi.”

 

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov