Zaujímavosti

Po výbuchu sopky vznikol pri Japonsku nový ostrov

ostrov

videní: 873

Jeho nový sused leží len niečo vyše kilometra od pobrežia, a hoci čerstvá pemza nesedí ďaleko nad čiarou vody, od piatku sa rozprestierala v priemere asi dva kilometre.

Nový výhľad z Iwo Jimy môžu obdivovať len ľudia, ktorí sú umiestnení na základni japonských síl sebaobrany.

Erupcia v súčasnosti pokračuje, hoci sa zdá, že dosiahla svoj vrchol a trochu sa upokojuje.

Hoci sa nová pevnina môže v najbližších dňoch mierne zväčšiť, pemza, ktorá nie je stmelená lávovými prúdmi, bude erodovaná. To spochybňuje, koľko z ostrova by mohlo časom zostať.

Nakada hovorí, že podmorské sopečné erupcie v tejto časti sveta zvyčajne trvajú len približne mesiac.

Čo ostatné sopky?

Zatiaľ čo o aktívnych sopkách, ktoré sú súčasťou Ohnivého kruhu, sa vie veľa, o prieduchoch a puklinách na dne oceánu sa vie oveľa menej.

Vedci odhadujú, že na svete je viac ako milión podmorských sopiek. Mnohé z nich sú pravdepodobne vyhasnuté a ležia často príliš hlboko na to, aby sa dali pozorovať nad vodou. V skutočnosti bola jedna z najväčších erupcií v histórii Japonska výsledkom podmorskej erupcie v roku 1924. Až v posledných desaťročiach vedci konečne zachytili podmorské sopky v akcii.

Pozorovanie vzniku ostrovov z týchto erupcií je ešte zriedkavejšie, hoci poskytuje neuveriteľný pohľad na to, ako kedysi pred miliónmi rokov vznikali mnohé takéto ostrovy v Tichom oceáne vrátane Havajských ostrovov. Napríklad v roku 2015 sa v južnom Pacifiku vytvoril nový ostrov, ktorý pre vedcov vytvoril neuveriteľný živý experiment na štúdium. V roku 2022 už ostrov zmizol, zničila ho ďalšia erupcia.

Kto vie, ako dlho vydrží tá nová v Japonsku. “Existuje možnosť, že by mohol splynúť s Iwo Jima, ak bude erupcia pokračovať,” povedal Nakada pre The Japan Times. To ukáže až čas.

Zdroj: sciencealert / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov