Zaujímavosti

Po výbuchu sopky vznikol pri Japonsku nový ostrov

ostrov

videní: 829

Po výbuchu sopky vznikol pri Japonsku nový ostrov: Zo sopečného popola Ohnivého kruhu povstal ďalší ostrov podobný Fénixovi – tentoraz pri pobreží japonských ostrovov Ogasawara, vzdialeného súostrovia známeho aj ako Boninské ostrovy.

Čerstvá nová pevnina v Tichom oceáne je najmladšia zo všetkých svojich susedov a zrodila sa z prebiehajúcej podmorskej sopečnej erupcie, ktorá sa začala 21. októbra.

Po výbuchu sopky vznikol pri Japonsku nový ostrov

Vulkanológ Setsuya Nakada z Tokijskej univerzity sa vyjadril pre denník The Japan Times. Uviedol, že podmorská sopečná erupcia, ktorá ostrov vytvorila, sa začala ako “vertikálny prúd” stuhnutej magmy, ktorý vystrelil vysoko nad vlny.

Potom sa erupcia udržiavala relatívne súvislými výbuchmi.

Keď všetky tieto úlomky padali späť do oceánu vo forme lávy zmiešanej s poréznym materiálom s nízkou hustotou nazývaným pemza, kopec horniny sa zväčšoval, až bol dostatočne vysoký, aby mohol vyčnievať z hlbín ako periskop.

3. novembra sa podmorská sopka prestavila a chrlila prevažne popol, hovorí Nakada, ktorý v ten deň nad miestom preletel.

Kde sa tento ostrov nachádza?

Mladá pevnina sa nachádza na dohľad od Iwo Jimy, ostrova vzdialeného približne 1 200 kilometrov južne od Tokia, ktorý v súčasnosti nemá žiadnych stálych obyvateľov. Tento ostrov bol kedysi miestom slávnej bitky medzi americkými a japonskými silami počas druhej svetovej vojny.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov