Zaujímavosti

Titanic a jeho jedálenské menu: Jediná známa kópia putuje na aukciu

titanic

videní: 734

Titanic sa potopil pred viac ako sto rokmi. V sobotu 11. novembra 2023  sa bude dražiť jediná známa zachránená kópia prvotriedneho jedálenského menu z potopeného Titanicu.

Od tragického potopenia Titanicu v roku 1912 uplynulo viac ako storočie, no príťažlivosť a fascinácia okolo tejto nešťastnej zaoceánskej lode pretrvávajú.

Tí, ktorí majú obzvlášť radi históriu ikonickej lode, sa radi dozvedia, že vzácne prvotriedne menu zo samotnej lode sa bude predávať na nadchádzajúcej aukcii pamiatok súvisiacich s Titanicom.

 

 

Očakáva sa, že vzácne prvotriedne menu z Titanicu sa túto sobotu vydraží za 86 000 dolárov

Toto prepychové jedlo, ktoré obsahuje ustrice, losos s holandskou omáčkou, hovädzie mäso, squab, kačicu, pečené kura, zelený hrášok, paštrnákové pyré a puding Victoria, odráža večerné menu, ktoré si užili cestujúci prvej triedy na palube Titanicu 11. apríla 1912. Loď sa nalodila z Queenstownu v Írsku a smerovala do New Yorku.

Na dnešnej aukcii (11. novembra) v Henry Aldridge & Son Ltd v juhozápadnom Anglicku je samotné menu z tejto historickej noci, vyznačujúce sa vyrazenou červenou vlajkou White Star Line v hornej časti a so známkami poškodenia vodou.

Andrew Aldridge, výkonný riaditeľ aukčného domu, prezradil, že hoci niekoľko kópií menu z lode vydržalo, toto je jediná známa kópia z noci 11. apríla – len tri dni predtým, ako sa Titanic zrazil s ľadovcom.

Jedálny lístok podávaný tri dni pred tragickým koncom lode obsahoval jarné jahňacie mäso s mätovou omáčkou, puding Victoria a francúzsku zmrzlinu.

Očakáva sa, že menu dosiahne až 70 000 £, čo zodpovedá približne 80 100 €

Medzi rozsiahlou zbierkou námorných predmetov prezentovaných v aukcii sú početné artefakty vrátane tartanovej prikrývky White Star Line zachránenej zo záchranného člna Titanicu a vreckových hodiniek, ktoré patrili pasažierovi druhej triedy – ruskému imigrantovi – ktorý Titanic neprežil.

Andrew povedal pre New York Times, že existuje „niekoľko večerných menu z Titanicu“, pričom zdôraznil, že od 10. apríla, keď loď začala svoju prvú plavbu, až do 14. apríla, osudného dňa, keď sa potopila v r. v severnom Atlantiku, čo si vyžiadalo 1500 obetí.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov