Zaujímavosti

Titanic a jeho jedálenské menu: Jediná známa kópia putuje na aukciu

titanic

videní: 763

V priebehu rokov sa do aukčných okruhov dostalo niekoľko opotrebovaných jedálnych lístkov z Titanicu, ktoré získali značné sumy.

V roku 2012 bolo zakúpené prvotriedne menu z posledného obeda na lodi za 120 000 dolárov. Po tomto, o tri roky neskôr, sa menu od najvyššej večere podávanej cestujúcim prvej triedy predalo za viac ako 118 000 dolárov.

Menu sa objavilo toto leto, keď sa našlo vo fotoalbume zo 60. rokov, ktorý vlastnil Len Stephenson, historik komunity v Dominione v Novom Škótsku.

Tento objav je obzvlášť dojímavý vzhľadom na to, že Halifax, viac ako 320 km juhozápadne od Dominionu, slúžil ako ústredie pre pátracie a obnovovacie operácie Titanicu, ako uvádza Námorné múzeum Atlantiku.

Dražiť sa budú aj vreckové hodinky, ktoré patrili pasažierovi druhej triedy

Mesto sa stalo miestom odpočinku niektorých obetí, pričom niektoré boli pochované na mori, zatiaľ čo iné boli prevezené do svojich rodných miest alebo uložené na odpočinok v Halifaxe.

Spôsob, akým Len získal jedálny lístok, zostáva nejasný, no jeho zať ho poslal Andrewovi na ďalšie preskúmanie. Andrew si spomenul: „Otvoril som krabicu a bol som prekvapený.”

Charles Haas, prezident Medzinárodnej spoločnosti Titanic, vysvetlil: „Položky na lodi a odnesené cestujúcimi alebo posádkou alebo nájdené plávajúce v mori už viac ako 50 rokov predávajú pozostalí, ich potomkovia, obchodníci s námornými pamiatkami a aukčné domy na oboch stranách Atlantiku.

„Harry Bennett, docent námornej histórie na univerzite v Plymouthe, považuje majetok potenciálne získaný z tiel obetí za obzvlášť znepokojujúci.

Titanic sa potopil v skorých ranných hodinách 15. apríla 1912 a vyžiadal si 1500 obetí

Povedal: „Je pre mňa veľmi nepríjemné pozerať sa na fotografiu vreckových hodiniek alebo jedálneho lístka a premýšľať o tragickej ceste, ktorá sa v skutočnosti udiala.

“Tieto veci sú skutočne pravdepodobne lepšie v múzeách ako v skutočnosti v súkromných rukách, pretože to pre to vytvára určitý kontext, v ktorom sú skôr odobraté otázky zisku.”

Zdroj: boredpanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov