Zaujímavosti

Tipy na prežitie, ktoré vám môžu zachrániť život

tipy

videní: 5.5K

Spite na vyvýšenom lôžku, aby ste sa vyhli podchladeniu

Keď sa vám podarí nájsť vodu a keďže je vždy rozumné vyhnúť sa chôdzi v tme, aby ste predišli nehodám, budete si chcieť nájsť prístrešok, ak budete musieť stráviť noc v divočine. Ak nenájdete jaskyňu alebo iný spôsob ochrany pred dažďom, musíte sa uistiť, že svoje telo izolujete od studenej zeme tým, že budete spať vyvýšení, aby ste sa vyhli podchladeniu.

Potrite si ruky borovicovým ihličím, aby ste znížili počet uštipnutí komármi

Hoci žiadny prírodný prostriedok proti komárom nefunguje tak účinne ako DDT, môžete použiť prírodné prostriedky, aby ste sa vyhli tomuto potenciálne nebezpečnému hmyzu. Napríklad borovicový olej môže vďaka svojej vôni pôsobiť ako odstrašujúci prostriedok pre komáre a niektoré druhy kliešťov. Hmyz môže odpudzovať aj pálenie listov, napríklad citronely.

Pri stretnutí s veľkými zvieratami, ako sú medvede grizly, hrajte mŕtvych

Keď narazíte na medveďa, najlepšie je pomaly ustúpiť zo situácie, pretože väčšinou sa medveď v skutočnosti bojí viac vás ako vy jeho. Na druhej strane, počas útoku medveďa čierneho je dobré brániť sa, ale medveď grizly je oveľa väčší a silnejší, takže najlepšou šancou na prežitie je schúliť sa do klbka a hrať mŕtveho.

Prechádzajte cez miesta, kde je voda hlboká a pomalá, namiesto miest, kde je plytšia a pohybuje sa rýchlejšie

Prechod cez rieku sa môže zdať jednoduchý, ale v skutočnosti ho musíte robiť opatrne. Najbezpečnejšie miesta na prechod sú často rovné úseky medzi zákrutami rieky. Čím je prúd rýchlejší, tým plytší musí byť, aby ste mohli bezpečne prejsť. Vždy môžete hodiť palicu, aby ste zistili, aký rýchly je prúd, ale v prípade, že máte pochybnosti, pamätajte, že je lepšie prechádzať cez hlbokú a pomalú vodu ako cez rýchlu a plytkú. Ak sa rozhodnete prechádzať, vždy sa postavte tvárou proti prúdu, pričom voda tečie smerom k vám, a mierne sa nakloňte dopredu, pričom nohy majte od seba na šírku ramien. Ak prechádzate cez vodu sami, pokrčením kolien znížite svoje ťažisko a budete mať tretí kontaktný bod, ktorý vám zaistí bezpečnosť.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov