Zaujímavosti

Tipy na prežitie, ktoré vám môžu zachrániť život

tipy

videní: 5.2K

Tipy na prežitie, ktoré vám môžu zachrániť život: S.T.O.P. Túto techniku používajú profesionáli ako Mark Jenkins, keď sa stratia v divočine bez GPS alebo telefónu. Znamená to zastaviť sa, premýšľať, pozorovať a plánovať. Vyhnúť sa zraneniu, získať čistú vodu a nájsť cestu späť do civilizácie sú priority, ktoré by mohli trvať dlhšie, ako sa očakávalo.

Preto sme si dnes pripravili nejaké praktické tipy, ktoré by sa vám mohli hodiť v prípade, že sa stratíte v divočine.

Tipy na prežitie, ktoré vám môžu zachrániť život

Omotajte igelitové vrecko okolo konárov, aby ste získali vodu

Keď sa stratíte v divočine, je prioritou nájsť zdroj čerstvej vody na pitie. Čas, ktorý človek dokáže prežiť bez vody, závisí od podmienok. Napríklad športovec, ktorý intenzívne cvičí v horúcom počasí, sa môže dehydrovať, prehriať a zomrieť v priebehu niekoľkých hodín. Našťastie, použitie kondenzácie na získanie čerstvej vody je pomerne jednoduché. Obalením vrecka Ziploc (alebo akéhokoľvek iného plastového vrecka) okolo listnatého konára, ktorý je vystavený slnku, môžete mať neobmedzené zásoby čerstvej vody.

Zabaľte si telo bublinkovou fóliou a/alebo listami, aby ste sa udržali v teple

Môže sa to zdať ako jeden z tipov, ktorý patrí medzi nepraktické tipy, ale balenie do bublinkového papiera je pri kempovaní v chladnom počasí mimoriadne dôležité. Keďže bublinková fólia udržiava vrstvu vzduchu ako nárazník, funguje ako skvelý izolant. Počas zimy sa dokonca používa na izoláciu okien. Ak ste na to zabudli, vždy môžete ako náhradu použiť suché lístie. Výskum ukázal, že napríklad suché jablkové listy zlepšujú tepelnú izoláciu.

Zbierajte rannú rosu pomocou náramkov z trávy na členkoch

Túto techniku bežne používali austrálski domorodci, ktorí chodili na dlhé vzdialenosti bez toho, aby so sebou nosili vodu. Počas chôdze pred východom slnka si vytvorili guľu zo sušenej trávy alebo si ju dokonca omotali okolo členkov, aby nazbierali vodu z rosy.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov