Tipy a triky

Je teplá voda lepšia na umývanie rúk ako studená?

voda

videní: 1.7K

Umývaš si ruky častejšie teplou, alebo studenou vodou? Je to kvôli pohodliu alebo si myslíš, že jedna z možností zabije viac baktérií? Ktorá voda je teda lepšia?

Ak si si doteraz myslel, že na umývanie rúk by sa mala používať teplá voda, zrejme si žil v omyle. Podstatné totiž nie je to, akou vodou si umývaš ruky, ale ako dlho si ich umývaš s mydlom. Vedci zistili, že už 10 sekúnd s napenenými rukami stačí na to, aby boli baktérie odstránené.

 

 

Je teplá voda lepšia na umývanie rúk ako studená?

Rutgers University uskutočnila niekoľko pokusov s umývaním rúk, ktorých sa zúčastnilo 21 dobrovoľníkov. Všetci v tejto štúdii mali na rukách nanesenú vysokú hladinu neškodného kmeňa baktérie E.coli a boli požiadaní, aby si ich umyli v rôznych scenároch.

Studená, teplá a horúca voda ale nakoniec nemali na umývanie žiadny vplyv. Taktiež si museli umývať ruky počas rôznej doby trvania, a to od 5 sekúnd až po 40 sekúnd. Tieto testy sa opakovali niekoľkokrát v priebehu šiestich mesiacov.

Keď vedci analyzovali množstvo baktérií, ktoré zostalo na rukách po umytí, zistili, že voda pri všetkých teplotách funguje rovnako dobre. Literatúra o umývaní rúk obsahuje obrovské množstvo dezinformácií a chýbajú údaje o mnohých problémoch. Množstvo odporúčaní na umývanie rúk sa pripravuje bez vedeckej podpory.

Je teplá voda lepšia na umývanie rúk ako studená?

Použitie studenej vody na umývanie rúk aj obmedzenie času, po ktorý voda tečie, by mohlo priniesť značné úspory energie a nákladov. Navyše, opakované umývanie rúk vodou, ktorá je príliš teplá až horúca, môže viesť k podráždeniu pokožky.

Vedci zistili, že veľmi krátke umývanie rúk, ktoré trvalo iba 5 sekúnd, nevyčistilo ruky efektívne. Ale čistenie počas 10 sekúnd fungovalo rovnako dobre ako umývanie po dlhšiu dobu. Týchto 10 sekúnd sa však týka iba času stráveného samotným penením alebo trením rúk o mydlo.

 

 

Je teplá voda lepšia na umývanie rúk ako studená?

Čas, ktorý stráviš zapnutím odovodného kútika, dávaním mydla do rúk a následným oplachovaním, sa ale do tejto doby nepočíta. Hlavne pozor na to, že 10 sekúnd je minimálne množstvo času, ktoré autori štúdie odporúčajú.

Štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne používali krém na ruky, mali po umytí na rukách menej baktérií ako tí, ktorí to nerobili. Pokiaľ ide o teplotu vody, najdôležitejšou podmienkou je osobná preferencia. Ak sa cítiš nepríjemne, pokiaľ je voda studená, pokojne zvýš teplotu.

 

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov