Zaujímavosti

Staroveké ruiny so skrytými a nezvyčajnými tajomstvami

staroveké ruiny

videní: 6.0K

Tajomné obrazce na planine Nazca, Peru

Tajomné obrazce na planine Nazca sú súborom starovekých geoglyfov, ktoré sa nachádzajú v púšti Nazca na juhu Peru. Pozostávajú zo stoviek veľkých obrazcov zobrazujúcich zvieratá, rastliny a geometrické tvary, ktoré vytvorila kultúra Nazca v období od roku 200 pred n. l. do roku 600 n. l.

Presný účel týchto obrazcov nie je známy, ale predpokladá sa, že boli vytvorené na náboženské alebo obradné účely, možno ako forma komunikácie s bohmi.

Fascinujúce na týchto obrazcoch je to, že sú najlepšie viditeľné zo vzduchu. Predpokladá sa, že starovekí ľudia z Nazcy by bez pozorovania zo vzduchu nemohli vytvoriť také presné vzory.

Moai na Veľkonočnom ostrove, Čile

Zaujímavosť Moai z Veľkonočného ostrova, ktorý sa nachádza v Čile, je zbierka približne 887 veľkých kamenných sôch, ktoré vytesali obyvatelia ostrova Rapa Nui v rokoch 1250 až 1500 n. l. Moai sú monolitické ľudské postavy s veľkými hlavami a predĺženými ušami, ktoré stoja na kamenných plošinách nazývaných ahu.

Presný účel moai zostáva záhadou, ale predpokladá sa, že boli vytvorené na náboženské alebo obradné účely, prípadne ako zobrazenia predkov alebo božstiev.

Terakotová armáda, Čína

Terakotová armáda, známa aj ako “terakotoví bojovníci a kone”, je zbierka tisícov terakotových figúr v životnej veľkosti, ktoré boli pochované spolu s prvým čínskym cisárom Čchin Š’-chuangom v rokoch 210-209 pred n. l. Figúrky, ktoré zobrazujú vojakov, kone a ďalšie postavy, objavili v 70. rokoch 20. storočia farmári v okrese Lintong v čínskom meste Xi’an.

Existuje teória, že terakotová armáda bola vytvorená na ochranu cisára v posmrtnom živote a že postavy mali predstavovať jeho skutočnú armádu.

Koloseum, Rím

Koloseum, známe aj ako Flaviov amfiteáter, bola aréna oválneho tvaru postavená v Ríme v 1. storočí nášho letopočtu. Slúžil na rôzne verejné predstavenia vrátane gladiátorských bitiek, lovu zvierat, fingovaných námorných bitiek a verejných popráv.

Koloseum malo zložitý systém podzemných tunelov a komôr, ktoré sa používali na organizovanie týchto podujatí.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov