Zaujímavosti

Aké sú najčastejšie fóbie na svete? Trpíš nejakou aj ty?

fóbie

videní: 448

Arachnofóbia alebo strach z pavúkov je na čele nášho TOP10 rebríčka, ale sú tu oveľa rôznejšie fóbie, z ktorých by si si mal robiť starosti.

Fóbia je označenie pre nadmerný a neprimeraný strach z konkrétneho objektu či situácie. Fóbia môže byť diagnostikovaná v prípade ak osoba trpí silným strachom z predmetu fóbie a pociťuje strach a úzkosť už len pri pomyslení, že by sa mohla dostať do kontaktu s fobickým objektom či situáciou.

 

 

Aké sú najčastejšie fóbie na svete? Trpíš nejakou aj ty?

Osoba s fóbiou trpí iracionálnym strachom zo špecifických objektov, aktivít alebo situácií a zároveň má nutkavú túžbu vyhnúť sa týmto ohrozujúcim situáciám. Na rozdiel od strachu, ktorý sa dá vôľou racionálne zvládnuť, fóbia je mimo vôľovej kontroly, objavuje sa náhle a ruší bežnú myšlienkovú činnosť. Často vedie k obsedantným myšlienkam, nutkavým úkonom, rituálnemu konaniu, ktoré majú zahnať fóbiu.

Fóbia je jednou z najčastejších duševných porúch, stretne každú štvrtú ženu a každého ôsmeho muža. Ženy k úzkostným a depresívnym poruchám inklinujú viac. Môže za to okrem iného rozdielne hormonálne vybavenie a jeho časté zmeny (pôrod, kojenie, menštruácia, menopauza). Tak isto sa oveľa častejšie stávajú obeťami zneužívania lebo znásilnenia.

Je pravdepodobné, že experti časom objavia genetický základ. Niektorí ľudia sú odolnejší a ich mozog traumatický zážitok ľahšie spracuje, ako mozog podráždeného človeka s krehkou psychikou. Fóbie sa však neprenášajú iba s genetickou výbavou, ale dá sa jednoducho odpozerať (nie je neobvyklé, keď sa matka aj dcéra desia pavúkov a myší). Odborníci predpokladajú, že tak ako depresie i fóbie súvisia s hladinou serotonínu, noradrenalínu a ďalších látok v mozgu.

Aké sú najčastejšie fóbie na svete? Trpíš nejakou aj ty?

Ľudským životom však viac ako arachnofóbia škodí agorafóbia. Názov v doslovnom preklade znamená strach z trhu (z gréckeho slova „Agora“). Všeobecnejšie to znamená strach z otvorených miest a davov alebo situácie, pred ktorými je ťažké uniknúť. Agorafobici môžu mať záchvaty paniky a potom sa budú ešte viac báť ďalších útokov. To môže viesť k tomu, že zostanú doma a drasticky sa im obmedzí život. Liečba je ale možná a ľudia ju môžu prekonať.

Medzi ďalšie bežné fóbie patrí strach z uzavretia (klaustrofóbia), zo spoločenských situácií, ako je hovorenie na verejnosti (glosofóbia), z hadov (ophidiofóbia), výšok (akrofóbia) a choroboplodných zárodkov a špiny (mysofóbia).

Zdroj: ScienceFocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov