Tipy a triky

Tipy, ako rozpoznať falošný obrázok a nenechať sa oklamať!

falošný obrázok

videní: 879

Ako rozpoznať falošný obrázok? Hoci väčšina falzifikátov Photoshopu, ktoré sa masovo objavujú na internete, je neškodná, niekedy sa obrázky manipulujú s cieľom zmeniť kontext alebo vytvoriť “falošné správy”. Podľa nedávnej štúdie 4 z 10 ľudí nedokážu identifikovať falošnú fotografiu a polovica z tých, ktorí to dokážu, nedokáže presne povedať, čo je na nej zlé. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť odhaliť podvod.

Týchto 6 nami zozbieraných tipov vám pomôže skontrolovať integritu obrázka pred jeho zdieľaním na internete. Prečítajte si zoznam až do konca a zistite, ako boli niektoré falošné, ale virálne obrázky nakoniec identifikované.

Tipy, ako rozpoznať falošný obrázok a nenechať sa oklamať!

Venujte pozornosť odrazom

Používatelia s obmedzenými znalosťami programu Photoshop často zabúdajú správne manipulovať s tieňom, čo je jedna z najťažších vecí. Ak tieň existuje, ale stále máte pochybnosti, nakreslite čiaru z jedného bodu na objekte do príslušného bodu na jeho tieni pre niekoľko objektov na obrázku. Všetky čiary by sa mali zbiehať k zdroju svetla.

Pozor na obrázky s nízkou kvalitou

Zmanipulované časti obrazu sa často javia na okrajoch rozmazané: ako svaly slávneho kulturistu Arta Atwooda. Aby boli tieto rozmazané časti menej nápadné, tvorcovia fotografií často zámerne znižujú kvalitu obrázka. Kvalita sa však nezníži rovnomerne a photoshopom upravené časti budú mať nižšiu kvalitu ako zvyšok obrázka.

Posúdenie perspektívy, tieňov a proporcií

Keď sa objekt z jedného obrázka vloží do iného obrázka, vyžaduje si to veľa zručnosti, aby sa farby, jas a kontrast jednotlivých častí zladili.

Použite spätné vyhľadávanie obrázkov

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako odhaliť falošný obrázok, je použiť reverzné vyhľadávanie obrázkov v službe Google Images alebo TinEye. Podľa Hanyho Farida, odborníka na digitálnu forenznú analýzu, sa na internete pravidelne objavujú obrázky žralokov plávajúcich po ulici po prírodných katastrofách. Reverzné vyhľadávanie obrázkov umožňuje nájsť, kde sa obrázok objavil prvýkrát, alebo dokonca nájsť už vyvrátený obrázok.

Posudzujte prirodzenosť tónov a farieb

Ďalším dôvodom na pochybnosti o neporušenosti fotografie môžu byť neprirodzené farby. Internet fascinovala fialová vegetácia okolo údajne modrej rieky na ostrove Skye v Škótsku. V skutočnosti bola táto fialová farba upravená photoshopom. Rieka sa v skutočnosti nachádza na Novom Zélande, a hoci je scenéria stále úchvatná, farba je prirodzene zelená.

Získajte metadáta o obrázku

Niektoré webové stránky umožňujú hlbšie preskúmanie obrázka a kontrolu jeho metadát, napríklad kde a ako bol obrázok nasnímaný. Takisto vám prezradí, či bol obrázok otvorený a uložený v programe Photoshop. Údaje EXIF môžete získať aj vtedy, ak obrázok otvoríte v ľubovoľnom programe na úpravu obrázkov. Upozorňujeme však, že tieto údaje sú z obrázkov odoslaných na Facebook a Twitter odstránené.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov