Zaujímavosti

Popcorn: Dôvody, prečo ho potrebujete vo svojom jedálničku

popcorn

videní: 458

Položili ste si niekedy otázku: “Je popcorn zdravý?” Ak áno, máme pre vás skvelú správu. Tu je dôvod, prečo je konzumácia popcornu jedným z najzdravších návykov na občerstvenie.

Keď si kladiete otázku: “Je popcorn zdravý?”, musíte zúžiť typ popcornu, ktorý chrumkáte. Ak je vzduchom pukaný – nie ten mastný, preliaty maslom, ktorý dostanete v kine – potom vás odpoveď poteší. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o tom, prečo je vzduchom pukaný popcorn v skutočnosti zdravou variantou občerstvenia a prečo ho môžete pridať na zoznam zdravých občerstvení pre dospelých.

Popcorn: Dôvody, prečo ho potrebujete vo svojom jedálničku

Má málo kalórií – ak ho vyskúšate správnym spôsobom

Najzdravší typ popcornu je pukaný na vzduchu, ktorý má len 30 kalórií na jednu šálku. Centrum pre vedu vo verejnom záujme pritom zistilo, že stredná a veľká veľkosť popcornu v kinách Regal má každá 1 200 kalórií a 60 gramov nasýtených tukov.

Môže byť zdravší ako ovocie a zelenina

 

 

Áno, čítate správne. Podľa analýzy z roku 2019 v časopise Antioxidants je plný polyfenolov, zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a pôsobia ako antioxidanty a znižujú zápal. Polyfenoly sú v ovocí a zelenine, ktoré sú z 90 % tvorené vodou, značne zriedené. Popcorn sa však skladá približne zo 4 % vody, takže polyfenoly sú silnejšie koncentrované, najmä v šupkách (tvrdé škrupiny, ktoré sa zasekávajú v zuboch).

Podľa predchádzajúcej štúdie zo Scrantonskej univerzity môže jedna porcia popcornu obsahovať až 300 mg polyfenolov, čo predstavuje 13 % denného príjmu priemerného Američana. Ovocie obsahuje 255 mg polyfenolov denne a zelenina približne 218 mg denne. Popcorn však neobsahuje veľa ďalších vitamínov a živín, takže vo vašej strave nemôže úplne nahradiť ovocie a zeleninu.

Popcorn môže pomôcť v boji proti rakovine

Jednou z mnohých schopností polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v popcorne, je ich schopnosť blokovať enzýmy, ktoré rakovina potrebuje na svoj rast, a tým regulovať šírenie rakovinových buniek, uvádza Americký inštitút pre výskum rakoviny. Tradičným spôsobom, ako využiť tieto zdravotné výhody, je konzumácia ovocia a zeleniny, ale vďaka vysokej koncentrácii polyfenolov je konzumácia popcornu zdravou alternatívou.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov