TOP 10

Vynálezy, ktoré vznikli náhodne a úplne zmenili svet

vynálezy

videní: 1.8K

Nové vynálezy väčšinou uzrú svetlo sveta až po mesiacoch (ak nie rokoch!) dôkladného vedeckého výskumu, plánovania, konštruovania a skúšania. A keď už uzrie svetlo sveta, nie je zaručené, že zmení svet, bude mať veľký vplyv.

Áno, dokonca aj v prípade, že sú predchodcami niečoho takého skvelého, ako sú smartfóny, ktoré dnes všetci máme! Ak si však niektoré skvelé vynálezy vyžadujú tony úsilia, niektoré z nich vznikli, no… náhodne. A viete, čo sa hovorí – všetko neočakávané nie je chyba, ale malá šťastná náhoda!

 

Tieto náhodné vynálezy sú teda pravdepodobne najšťastnejšími malými náhodami vôbec, pretože ich všetci poznáme, používame a milujeme. A v niektorých prípadoch – nevieme si bez nich predstaviť svoj život!

Vynálezy, ktoré vznikli náhodne a úplne zmenili svet

Penicilín

Jedno z prvých antibiotík v histórii ľudstva, penicilín, bolo objavené v roku 1928. Jeho objaviteľ, Dr. Alexander Fleming, však nikdy nemal v úmysle, aby “spôsobil revolúciu v celej medicíne”, ako sa neskôr vyjadril. Fleming objavil antibiotikum úplne náhodou, keď nechal kultúry Staphylococcus aureus dva týždne vo svojom laboratóriu a zistil, že pleseň s názvom Penicillium notatum zastavila ich rast.

Bezpečnostné sklo

Vedec Edward Benedictus pracoval vo svojom laboratóriu v jeden osudný deň v roku 1903, keď neúmyselne prevrátil banku. Keď sa Benedictus pozrel dolu, uvidel, že sklo len mierne prasklo, pričom si zachovalo svoj tvar, namiesto toho, aby sa rozbilo na milión malých kúskov. Ďalšie skúmanie odhalilo, že vrstva nitrátu celulózy na vnútornej strane skla držala sklo pohromade, čo viedlo k vynálezu bezpečnostného skla.

 

Implantovaný kardiostimulátor

Wilson Greatbatch, docent inžinierstva na Buffalskej univerzite, v roku 1956 neúmyselne vytvoril kardiostimulátor. Vedec vyvíjal zariadenie na zaznamenávanie srdcových zvukov, keď použil nesprávny tranzistor a zistil, že namiesto zaznamenávania zvukov jeho výtvor vytvára elektrický impulz, ktorý sa podobá srdcovému.

Greatbatchovi a Williamovi Chardackovi, chirurgovi z Buffalskej nemocnice pre veteránov, sa spoločne podarilo v roku 1958 kontrolovať tlkot srdca psa a v roku 1960 tlkot ľudského srdca.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov