TOP 10

Vynálezy, ktoré vznikli náhodne a úplne zmenili svet

vynálezy

videní: 2.0K

Zápalky

Keď chemik John Walker neúmyselne poškriabal tyčinku obalenú chemikáliami po svojom krbe, všimol si, že sa zapálila. Urobil objav, ktorý sa neskôr stal známy ako zápalky. Walker spočiatku používal na výrobu svojich “trecích svetiel”, ako ich nazval, lepenku, ale čoskoro prešiel na používanie drevených triesok a brúsneho papiera. Mimochodom, tento vynález pochádza z roku 1826!

Spínací špendlík

Vynálezca Walter Hunt sa vraj začal hrať s drôtom, keď pracoval za stolom a snažil sa vymyslieť, ako splatiť nejaké dlhy. Hunt vynašiel spínací špendlík 10. apríla 1849 po tom, čo experimentoval s kúskom kovu a zistil, že keď sa zvinie, môže sa sám zapnúť a opäť rozopnúť.

Röntgenový prístroj

Vedec Wilhelm Conrad Rontgen pracoval 8. novembra 1895 vo svojom laboratóriu vo Wurzburgu na experimente s vákuovou trubicou, keď si všimol zvláštnu žiaru vychádzajúcu z neďalekej chemicky potiahnutej obrazovky. Zmätený a zaujatý dal záhadným novým lúčom, ktoré spôsobovali túto žiaru, názov “röntgenové lúče” kvôli ich vtedy nevysvetlenému pôvodu. Po experimentovaní s novými lúčmi zistil, že keď drží ruku pred žiarením, vidí cez kožu až do kostí. Týmto vytvoril prvý röntgenový obraz v histórii.

Zdroj: boredpanda / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov