TOP 10

Vynálezy, ktoré vznikli náhodne a úplne zmenili svet

vynálezy

videní: 2.0K

Vazelína

Dvadsaťdvaročného chemika Roberta Augusta Chesebrougha zaujali možnosti využitia ropy a rozhodol sa vycestovať do miesta jej objavu – Titusville v Pensylvánii, aby s ňou experimentoval. Látka známa ako vazelína vznikla na základe Chesebroughovho pozorovania, že robotníci, ktorí vŕtali ropu, si na ňu nanášali vedľajší produkt čerpacieho zariadenia – želatínovú látku, ktorú z neho čistili a často si ju nanášali na pokožku na ošetrenie rezných rán a popálenín.

Bublinková fólia

Bublinkovú fólia patrí medzi vynálezy, ktoré zámerne vytvorili inžinieri Marc Chavannes a Alfred Fielding, no nikdy nebola určená na balenie. Napriek tomu po tom, ako sa bublinkové tapety týchto dvoch podnikateľov neujali, zmenili smer a začali svoj výrobok predávať ako izoláciu skleníkov a neskôr, v roku 1960, ako ochranný obal.

Suchý zips

Švajčiarsky inžinier George de Mestral si počas prechádzky so psom všimol nepríjemné otlaky, ktoré sa mu lepili na oblečenie. Zistil, že otrepy majú malé háčiky, ktoré im umožňujú ľahko sa prichytiť na oblečenie a kožušinu. De Mestral bol motivovaný k vytvoreniu upevňovacieho mechanizmu, ktorý by využíval rovnakú myšlienku, akú príroda navrhla pre otrepy. Konečným výsledkom bolo to, čo je dnes známe ako suchý zips.

Mikrovlnná rúra

Percy LeBaron Spencer robil svoju prácu ako zvyčajne, pracoval na výkonných vákuových elektrónkach, ktoré generujú krátke rádiové vlny. Všimol si, že sa mu roztopila tyčinka, ktorú mal vo vrecku. Inžinier pochopil, že za tento jav sú zodpovedné magnetróny. A v roku 1945 už požiadal o patent na svoju kovovú škatuľu na ohrievanie poháňanú mikrovlnami alebo mikrovlnnú rúru, ako ju poznáme dnes!

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov