Zaujímavosti

Slnečná sústava: Šialene zaujímavé fakty, ktoré nepoznáte

slnečná sústava

videní: 1.0K

Slnečná sústava vznikla na rotujúcom disku z plynu a prachu

Približne pred 4,6 miliardami rokov iniciovala rázová vlna v Mliečne dráhe kolaps slnečnej hmloviny. Oblak trosiek sa spojil do telies. V strede sa sformovalo Slnko a v tenkom disku, ktorý okolo neho obiehal, sa vytvorili väčšie telesá, hviezdy a nádherná modrá skala, ktorú nazývame domovom.

Čo to však všetko spustilo? Tým katalyzátorom bola podľa izotopov nájdených v starovekých meteoritoch supernova. A ak supernova podnietila vznik našej slnečnej sústavy, supernovy by mohli vytvárať nové slnečné sústavy v celom vesmíre.

Náš najvzdialenejší prieskumník poháňaný slnečnou energiou

Ak ste hľadali niečo neuveriteľne zaujímavé vo vesmíre, našli ste to

Vesmírna sonda Juno od NASA za miliardu dolárov bola vypustená 5. augusta 2011. K svojmu cieľu, Jupiteru, dorazila 4. júla 2016. S maximálnou rýchlosťou 266 000 km/h je stále najrýchlejším objektom, aký kedy človek vytvoril.

Počas svojich 35 obehov Jupitera poslala späť pokladnicu snímok a nových vedeckých údajov o Jupiteri v hodnote viac než troch terabitov, ktoré spracovali občianski vedci pomocou vôbec prvej kamery NASA určenej na prácu s verejnosťou.

Sonda Juno na slnečný pohon bude skúmať najväčšiu planétu našej slnečnej sústavy až do septembra 2025 alebo do konca svojej životnosti.

Vesmír nie je tak ďaleko

Nehovoríme o tom, ako blízko sme k možnosti komerčného cestovania do vesmíru. Ak ste to chceli vedieť – už teraz vám môžem povedať, že budete šokovaní, keď sa dozviete, ako blízko k nám v skutočnosti je. Keby ste mohli nasadnúť do auta a vyraziť kolmo do neba rýchlosťou 100 km/h, boli by ste vo vesmíre za menej ako hodinu a pol.

Presne tak, vesmír je vzdialený len 99 km od miesta, kde práve sedíte alebo stojíte. Predstavte si, že by to bola vaša ranná cesta do práce.

Felix Baumgartner, bláznivý odvážlivec sponzorovaný spoločnosťami Red Bull a GoPro, je v súčasnosti držiteľom svetového rekordu v najvyššom skoku do vesmíru po tom, čo vyskočil zo stratosférického balóna vo výške necelých 40km. Na to, aby sa tam dostal, potreboval iba 90 minút. A vďaka kúzlu gravitácie trval jeho voľný pád iba 3 minúty a 48 sekúnd, kým musel vypustiť padák. Čo poviete na to?!

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov